در این تحقیق، اثر رنگدانه گیاهی لوتئین بر فاکتورهای رشد، بقا و رنگپذیری گوشتماهی آزاد دریای خزر (Salmo trutta caspius)با میانگین وزنی 36±87 گرم، به مدت 8 هفته مورد بررسی قرار گرفت.این بررسی با استفاده از طرح کاملاً تصادفی شامل جیرههای غذایی حاوی دوزهای 14، 16 و 20 میلیگرم بر کیلوگرم لوتئین و جیره فاقد افزودنی به عنوان شاهد انجام شد. نتایج نشان داد بر اساس زیستسنجیهای انجام شده در طی دوره پرورش، از نظر طول، اختلاف معنیداری بین تیمارهای تغذیه شده با لوتئین مشاهده نشد(05/0
P). از نظر شاخصهای رشد، تغذیه و بقاء بهجز فاکتور وضعیت (CF)، اختلاف معنیداری بین تیمارهای تغذیه شده با لوتئین دیده نشد (05/0
P). به طور کلی کمترین میزانFCR و CF و همینطور بیشترین میزان BWI، GR و بقاء مربوط به تیمار 4 (حاوی 20 میلیگرم در کیلوگرم لوتئین در جیره غذایی) بوده است. از لحاظ رنگپذیری بین تیمارهای آزمایشی، تیمار تغذیه شده با 20 میلیگرم در کیلوگرم لوتئین بیشترین تغییر رنگ را نسبت به سایر تیمارها و تیمار شاهد ایجاد نمود. این نتایج نشان داد که استفاده از رنگدانه گیاهی لوتئین در جیره غذایی ماهی آزاد دریای خزر موثر و مناسب است.