در میان ارگانیسمهای آبزی، ریز جلبکها اساس زنجیره غذایی را در اکوسیستمهای آبی تشکیل میدهند. سویههای ریز جلبک نانوکلروپسیس از منابع موردعلاقه روغن و اسیدهای چرب در صنایع مختلف هستند. طی زمستان (سال 1399)، تأثیر چهار روش ترکیبی مختلف رسوبدهی ریز جلبک از محیط کشت سوسپانسیونی و روش استخراج لیپید، ازجمله رسوبدهی با محلول کلرید آهن (III) و استخراج به روش گرم با دستگاه سوکسله در حلال ترکیبی کلروفرم- متانول (2:1) (B) و همچنین استخراج با حلال مشابه در شرایط سرد (A)، رسوبدهی با سانتریفیوژ به مدت 2 دقیقه با سرعت rpm8000 و استخراج لیپید با روش سوکسله و حلال کلروفرم- متانول (2:1) (D)و استخراج با حلال مشابه در شرایط سرد (C)، بر محتویات اسیدهای چرب ریز جلبک نانوکلروپسیس (Nannochloropsis oculata) موردبررسی قرار گرفت. آنالیز با دستگاه کروماتوگرافی گازی (GC) تعداد 11 اسید چرب قابلشناسایی را تفکیک نمود که 7 نوع از آن اسید چرب اشباع و 4 نوع ازجمله اسیدهای چرب غیراشباع بودند. بیشترین مقدار لیپید (01/73 درصد) و اسیدهای چرب اشباع (61/32 درصد) بهدستآمده مربوط به روش استفاده از رسوبدهی با کلرید آهن (III) به غلظت 3/0 مولار و استخراج با روش سوکسله و حلال کلروفرم- متانول (B)، و مناسبترین روش جهت تفکیک اسیدهای چرب غیراشباع (63/29 درصد) مربوط به رسوبدهی با سانتریفیوژ به مدت 2 دقیقه با سرعت rpm8000 و استخراج لیپید با روش سوکسله و حلال کلروفرم- متانول (2:1) (D) بود. هرچند ضرورت دارد تحقیقات بیشتری انجام شود، اما با توجه به نتایج حاصل در این تحقیق، بهکارگیری روشهای بهینهشده در صنایع کشت و تبدیلی ریز جلبکها، امکان افزایش بهرهوری در تولید روغن و اسیدهای چرب را فراهم خواهد نمود.
Hosseinpour Azad N, Naseri M H. The effect of lipid extraction methods on the fatty acid composition in Nannochloropsis oculata. 3 2021; 13 (3) :65-75 URL: http://jmb.ahvaz.iau.ir/article-1-959-fa.html
حسین پور آزاد نورالدین، ناصری محمدحسین. اثر روشهای مختلف استخراج لیپید از ریز جلبک نانوکلروپسیس (Nannochloropsis oculata) بر محتویات اسیدهای چرب. زیست شناسی دریا. 1400; 13 (3) :65-75