اسیدهای چرب گوشت ماهی تحت تأثیر تغییرات فصلی است. اسیدهای چرب در ماهی ازنظر ارزش تغذیهای و سلامتی قلبی و عروقی بسیار مورد اهمیت است و باید پروفیل اسیدهای چرب ماهی در فصول مختلف موردسنجش قرار گیرد. لذا در تحقیق حاضر به زیستسنجی تأثیر دو فصل تابستان و زمستان بر ترکیب اسیدهای چرب در فیله گیش ماهی طلایی (Gnathanodon speciosus) پرداخته شد. 36 عدد ماهی گیش طلایی در دو فصل تابستان و زمستان 1395 از سواحل دریای عمان صید شد و در یخ به آزمایشگاه منتقل و پس از شستشو فیله شد. چربی فیله به روش استاندارد سرد استخراج شد و پروفایل اسیدهای چرب پس از متیل استر کردن، توسط کروماتوگرافی گازی سنجش شد. شاخصهای ترومبوژنیسیتی و آتروژنیسیتی توسط فرمول مربوطه محاسبه شد. نتایج مربوط به بررسی پروفایل اسید چرب نشان داد کهاسید چرب پالمیتیک در دو فصل تابستان و زمستان بهطور معنیداری بیشتر از سایر اسیدهای چرب بود و به ترتیب برابر 81/0±71/26 و 06/1±94/24 اندازهگیری شد (05/0>P). کمترین مقادیر اسید چرب در فصل تابستان مربوط به اسید چرب 20:1C و در فصل زمستان مربوط به اسید چرب 20:0C بود که به ترتیب برابر با 007/0±095/0 و057/0±033/0 اندازهگیری شد. مجموع اسیدهای چرب اشباع، مجموع اسیدهای چرب چند غیراشباع، مجموعEPA+DHA، اسیدهای چرب امگا 6 و امگا 3 و نسبت آنها و نسبت PUFA/SFA در فصل تابستان بیش از فصل زمستان بود (05/0>P). شاخص ترومبوژنیسیتی کمتر از 75/0 و شاخص آتروژنیستی کمتر از 3/1 در دو فصل گزارش شدند و مقدار قابل قبولی داشتند. میتوان نتیجهگیری نمود که عضله این ماهی دارای منبع غنی از اسیدهای چرب چند غیراشباع است. همچنین فصول تابستان و زمستان بر پروفایل اسید چرب و مقادیر رطوبت و خاکستر تأثیرگذار بود اما ارزش کیفی و تغذیهای در دو فصل مورد تأیید است.
Taheri A, Ghafari M, Jafari A. Comparison the fatty acid composition of the Golden trevally
(Gnathanodon speciosus) fish meat from Oman Sea in the summer and winter. 3 2019; 11 (3) :1-12 URL: http://jmb.ahvaz.iau.ir/article-1-783-fa.html
طاهری علی، غفاری مصطفی، جعفری اسما. مقایسه ترکیب اسید چرب گوشت ماهی گیش طلایی (Gnathanodon speciosus) دریای عمان در تابستان و زمستان. زیست شناسی دریا. 1398; 11 (3) :1-12