اسیدهای چرب گوشت ماهی تحت تأثیر تغییرات فصلی است. اسیدهای چرب در ماهی ازنظر ارزش تغذیهای و سلامتی قلبی و عروقی بسیار مورد اهمیت است و باید پروفیل اسیدهای چرب ماهی در فصول مختلف موردسنجش قرار گیرد. لذا در تحقیق حاضر به زیستسنجی تأثیر دو فصل تابستان و زمستان بر ترکیب اسیدهای چرب در فیله گیش ماهی طلایی (Gnathanodon speciosus) پرداخته شد. 36 عدد ماهی گیش طلایی در دو فصل تابستان و زمستان 1395 از سواحل دریای عمان صید شد و در یخ به آزمایشگاه منتقل و پس از شستشو فیله شد. چربی فیله به روش استاندارد سرد استخراج شد و پروفایل اسیدهای چرب پس از متیل استر کردن، توسط کروماتوگرافی گازی سنجش شد. شاخصهای ترومبوژنیسیتی و آتروژنیسیتی توسط فرمول مربوطه محاسبه شد. نتایج مربوط به بررسی پروفایل اسید چرب نشان داد که اسید چرب پالمیتیک در دو فصل تابستان و زمستان بهطور معنیداری بیشتر از سایر اسیدهای چرب بود و به ترتیب برابر 81/0±71/26 و 06/1±94/24 اندازهگیری شد (05/0>P). کمترین مقادیر اسید چرب در فصل تابستان مربوط به اسید چرب 20:1C و در فصل زمستان مربوط به اسید چرب 20:0C بود که به ترتیب برابر با 007/0±095/0 و 057/0±033/0 اندازهگیری شد. مجموع اسیدهای چرب اشباع، مجموع اسیدهای چرب چند غیراشباع، مجموع EPA+DHA، اسیدهای چرب امگا 6 و امگا 3 و نسبت آنها و نسبت PUFA/SFA در فصل تابستان بیش از فصل زمستان بود (05/0>P). شاخص ترومبوژنیسیتی کمتر از 75/0 و شاخص آتروژنیستی کمتر از 3/1 در دو فصل گزارش شدند و مقدار قابل قبولی داشتند. میتوان نتیجهگیری نمود که عضله این ماهی دارای منبع غنی از اسیدهای چرب چند غیراشباع است. همچنین فصول تابستان و زمستان بر پروفایل اسید چرب و مقادیر رطوبت و خاکستر تأثیرگذار بود اما ارزش کیفی و تغذیهای در دو فصل مورد تأیید است.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
شیلات دریافت: 1398/12/6 | پذیرش: 1398/12/6 | انتشار: 1398/12/6