اسپیرولینا پلاتنسیس یک ریزجلبک سبز- آبی استکه به دلیل میزان بالای پروتئین بهعنوان یک ماده غذایی باارزش معرفیشده است. این ریز جلبک منبع غنی از ترکیبات زیست فعال است. هدف از این مطالعه تعیین حضور و تنوع ترکیبات فنلی و همچنین تعیین درصد این ترکیبات در ریزجلبک اسپیرولینا پلاتنسیس با دو روش کروماتوگرافی TLC و HPLC است . در این مطالعه میزان ترکیبات فنلی تام با روش اسپکترو فتومتری اندازهگیری شد و سپس با استفاده از کروماتوگرافی لایهنازک (TLC) و کروماتوگرافی با کارایی بالا (HPLC) حضور 14 ترکیب فنلی وهمچنین آسکوربیک اسید و درصد این ترکیبات در کل ترکیبات فنلی بررسی شد. نتایج نشان داد که میزان فنل تام استخراجشده در ریز جلبک اسپیرولینا پلاتنسیس در عصاره آبی آن با حلال آب نسبت به عصاره الکلی با متانول بهطور معنیداری بیشتر بود. مقدار فنل تام در عصاره آبی 41/0± 5/150 میلیگرم و در عصاره متانولی 47/0± 8/32 میلیگرم معادل اسید گالیک در گرم اسپیرولینا بود. از میان 14 ترکیب فنلی استاندارد حضور 10 ترکیب فنلی کورکومین، آسکوربیک اسید ، تانیک اسید، سالیسیلیک اسید، الاژیک اسید،گالیک اسید، کاتچین، کوئرسیتین، وانیلین و بنزوئیک اسید در اسپیرولینا تأیید شد. بیشترین مقدار ترکیب فنلی موجود کورکومین با مقدار 30 درصد و آسکوربیک اسید به میزان 3/20 درصد بود و کمترین ترکیب فنلی مربوط به بنزوئیک اسید با 05/0 درصد بود. حضور مقدار بالای ترکیبات فنلی و بهویژه درصد بالای کورکومین و اسید آسکوربیک بهعنوان آنتیاکسیدانهای قوی در اسپیرولینا بر ارزش غذایی این ریزجلبک که از سوی سازمان غذا و داروی آمریکا بهعنوان یک غذای برتر معرفیشده است، میافزاید.
Akbarizareh M, Ofoghi H, Hadizadeh M. Assessment of Phenolic Components of the microalgae Spirulina platensis
using two methods of Chromatography, TLC and HPLC. 3 2019; 11 (3) :13-24 URL: http://jmb.ahvaz.iau.ir/article-1-774-fa.html
اکبری زارع محبوبه، افقی حمیده، هادی زاده مهناز. ارزیابی ترکیبات فنلی ریزجلبک اسپیرولینا پلاتنسیس با دو روش کروماتوگرافی TLC و HPLC. زیست شناسی دریا. 1398; 11 (3) :13-24