بررسی و مقایسه فعالیت ضد باکتریایی عصاره متانولی خیار دریایی گونه Holothuria leucospilota و اسفنج گونه furcata Niphates جزیره هنگام خلیجفارس
|
ملیکا ناظمی، سعید تمدنی جهرمی، زهرا سالاری، محسن گذری |
پژوهشکده اکولوژی خلیجفارس و دریای عمان، موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، بندرعباس |
|
چکیده: (3851 مشاهده) |
بسیاری از بیمهرگان دریایی مانند اسفنجها و خیارهای دریایی متابولیت های ثانویه تولید میکنند که این ترکیبات کاربرد دارویی دارند. این پژوهش علمی بهمنظور تعیین خواص ضد باکتری عصاره متانولی استخراجشده از خیار دریایی گونه H. leucospilota و اسفنج گونه N. Furcata نـسبت به باکتریهای گرم مثبت باسیلوس سوبتیلیس، باسیلوس سرئوس، استافیلوکوکوس آورئوس و انتروکوکوس فکالیس و گرم منفی اشرشیاکلی، سودوموناس آئروژینوزا و سراشیا مارسسنس استفاده از روش رقت لوله ایی طراحیشده است. نتایج آزمایش نشان داد که عصاره متانولی استخراجشده از اسفنج از رشد تمام باکتریهای گرم مثبت و منفی جلوگیری میکند و اثر کشندگی روی باکتریهای گرم مثبت باسیلوس سوبتیلیس در غلظت 5 میلیگرم بر میلیلیتر، استافیلوکوکوس آورئوس و باسیلوس سرئوس در غلظت 10 میلیگرم بر میلیلیتر و گرم منفی اشرشیاکولای در غلظت 30 میلیگرم بر میلیلیتر و ﺳﺮاﺷﯿﺎ ﻣﺎرﺳﯿﺴﻨﺲ در غلظت 20 میلیگرم بر میلیلیتر از خود نشان داد؛ اما عصاره متانولی خیار دریایی نسبت به عصاره متانولی اسفنج اثر ضد باکتریایی کمتری از خود نشان میدهد، این عصاره از رشد باکتریهای گرم مثبت همانند باسیلوس سوبتیلیس و باسیلوس سرئوسدر غلظت 30 میلیگرم، استافیلوکوکوس آورئوس در غلظت 10 میلیگرم و گرم منفی اشرشیاکولای در غلظت 30 میلیگرم و ﺳﺮاﺷﯿﺎ ﻣﺎرﺳﯿﺴﻨﺲ در غلظت 10 میلیگرم جلوگیری نمود اما تنها روی باکتری استافیلوکوکوس آورئوس در غلظت 40 میلیگرم اثر کشندگی نشان داد. عصاره متانولی اسفنج اثر ضد باکتریایی را بسیار قویتر از عصاره متانولی خیار دریایی از خود نشان داد، بنابراین این عصاره در مقایسه با عصاره متانولی خیار دریایی دارای ترکیبات ضد باکتریایی بیشتری است. |
|
واژههای کلیدی: اسفنج، خیار دریایی، خواص زیستی، متابولیت ثانویه، جزیره هنگام، خلیجفارس |
|
متن کامل [PDF 3451 kb]
(2018 دریافت)
|
نوع مطالعه: پژوهشي |
موضوع مقاله:
شیلات دریافت: 1396/3/21 | پذیرش: 1396/3/21 | انتشار: 1396/3/21
|
|
|
|
|
ارسال نظر درباره این مقاله |
|
|