دوره 8، شماره 4 - ( زمستان 1395 1395 )                   جلد 8 شماره 4 صفحات 72-65 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Comparison of antibacterial activity in methanol extract of sea cucumber (Holothuria leucospilota) and sponge Niphates furcata from Hengam Island, Persian Gulf. 3 2017; 8 (4) :65-72
URL: http://jmb.ahvaz.iau.ir/article-1-542-fa.html
ناظمی ملیکا، تمدنی جهرمی سعید، سالاری زهرا، گذری محسن. بررسی و مقایسه فعالیت ضد باکتریایی عصاره متانولی خیار دریایی گونه Holothuria leucospilota و اسفنج گونه furcata Niphates جزیره هنگام خلیج‌فارس. زیست شناسی دریا. 1395; 8 (4) :65-72

URL: http://jmb.ahvaz.iau.ir/article-1-542-fa.html


پژوهشکده اکولوژی خلیج‌فارس و دریای عمان، موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، بندرعباس
چکیده:   (3940 مشاهده)

بسیاری از بی‌مهرگان دریایی مانند اسفنج‌ها و خیارهای دریایی متابولیت های ثانویه تولید می‌کنند که این ترکیبات کاربرد دارویی دارند. این پژوهش علمی به‌منظور تعیین خواص ضد باکتری عصاره متانولی استخراج‌شده از خیار دریایی گونه H. leucospilota و اسفنج گونه N. Furcata نـسبت به باکتری‌های گرم مثبت باسیلوس سوبتیلیس، باسیلوس سرئوس، استافیلوکوکوس آورئوس و انتروکوکوس فکالیس و گرم منفی اشرشیاکلی، سودوموناس آئروژینوزا و سراشیا مارسسنس استفاده از روش رقت لوله ایی طراحی‌شده است. نتایج آزمایش نشان داد که عصاره متانولی استخراج‌شده از اسفنج از رشد تمام باکتری‌های گرم مثبت و منفی جلوگیری می‌کند و اثر کشندگی روی باکتری‌های گرم مثبت باسیلوس سوبتیلیس در غلظت 5 میلی‌گرم بر میلی‌لیتر، استافیلوکوکوس آورئوس و باسیلوس سرئوس در غلظت 10 میلی‌گرم بر میلی‌لیتر و گرم منفی اشرشیاکولای در غلظت 30 میلی‌گرم بر میلی‌لیتر و ﺳﺮاﺷﯿﺎ ﻣﺎرﺳﯿﺴﻨﺲ در غلظت 20 میلی‌گرم بر میلی‌لیتر از خود نشان داد؛ اما عصاره متانولی خیار دریایی نسبت به عصاره متانولی اسفنج اثر ضد باکتریایی کمتری از خود نشان می‌دهد، این عصاره از رشد باکتری‌های گرم مثبت همانند باسیلوس سوبتیلیس و باسیلوس سرئوسدر غلظت 30 میلی‌گرم، استافیلوکوکوس آورئوس در غلظت 10 میلی‌گرم و گرم منفی اشرشیاکولای در غلظت 30 میلی‌گرم و ﺳﺮاﺷﯿﺎ ﻣﺎرﺳﯿﺴﻨﺲ در غلظت 10 میلی‌گرم جلوگیری نمود اما تنها روی باکتری استافیلوکوکوس آورئوس در غلظت 40 میلی‌گرم اثر کشندگی نشان داد. عصاره متانولی اسفنج اثر ضد باکتریایی را بسیار قوی‌تر از عصاره متانولی خیار دریایی از خود نشان داد، بنابراین این عصاره در مقایسه با عصاره متانولی خیار دریایی دارای ترکیبات ضد باکتریایی بیشتری است. 

متن کامل [PDF 3451 kb]   (2176 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: شیلات
دریافت: 1396/3/21 | پذیرش: 1396/3/21 | انتشار: 1396/3/21

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله علمی پژوهشی زیست شناسی دریا می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 All Rights Reserved | Journal of Marine Biology

Designed & Developed by : Yektaweb