این تحقیق به منظور شناسایی آلودگی باکتریایی با تاکید بر عوامل عمده باکتریایی بیماریزای انسانی، در ضایعات جلدی پنج گونه از ماهیان دریایی شامل شوریده (Otolithes ruber)، هامور (Epinephelus coioides)، شانک (Acanthopagrus cuvieri)، سرخو (Latjanus malabaricus) و حلوا سفید (Pampus argenteus) عرضه شده در بازار ماهیفروشان شهرستانهای اهواز و آبادان در سال 90-1389 انجام گرفته است. پس از خریداری، تعداد 50 قطعه ماهی از هر گونه بهصورتتصادفی و انتقال آنها به آزمایشگاه میکروبیولوژی، از ضایعات (لکههای خونی، موکوس و نواحی خونریزی) سطوح مختلف بدن شامل سر، باله و پوست بهصورت جداگانه کشت داده شد. نتایج حاصله نشان داد که پوست بدن ماهیان مورد آزمایش با 3/45 درصد بیشترین آلودگی باکتریایی را داشت، سپس ناحیه سر در رتبه دوم و باله ماهیان با 24 درصد آلودگی در مقام سوم قرار داشت. گونههای باکتریایی جدا شده شامل Aeromanas spp.، Aeromonas sobria، Aeromonas hydrophila، Staphylococcus aureus، Pseudomonas spp.، Pseudomonas aeruginosa، Acinetobacter lowffii، Enterobacter spp.، Escherichia coli و Enterococcus spp. بودند. گونههای آئروموناس با 4/17 درصد،فراوانترین باکتریهای موجود در این مطالعه بودند. سپس سودوموناسها در رتبه بعدی قرار داشتند. کمترین باکتریهای شناسایی شده مربوط به انتروکوکوسها با 3/1 درصدبود. از بین ماهیان، گونههای شوریده ماهیان، دارای بیشترین آلودگی باکتریایی و هامور ماهیان کمترین آلودگی را به خود اختصاص دادند. با توجه به ارتباطی که بین گونههای باکتریایی جدا شده در این بررسی و گونههای شناخته شده در محیط آب وجود دارد، مدیریت بهداشتی از لحاظ تامین کیفیت مناسب آب، جلوگیری از افزایش بار مواد آلی موجود در آن، جلوگیری از دستکاری بیش از حد در موقع صید، رعایت بهداشت صیادان و نحوه عرضه بهداشتی ماهیان به بازار کاملاً ضروری است.
Roomiani L, Ghaeni M, Ahmadi S. Human bacterial pathogens infection in external lesions of some of marine fishes in fish markets of Ahvaz and Abadan . 3 2013; 4 (4) :71-79 URL: http://jmb.ahvaz.iau.ir/article-1-39-fa.html
رومیانی لاله، قائنی منصوره، احمدی سارا. بررسی آلودگی باکتریایی پنج گونه از ماهیان دریایی عرضه شده در بازار اهواز و آبادان. زیست شناسی دریا. 1391; 4 (4) :71-79