دوره 4، شماره 4 - ( زمستان 1391 )                   جلد 4 شماره 4 صفحات 79-71 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Roomiani L, Ghaeni M, Ahmadi S. Human bacterial pathogens infection in external lesions of some of marine fishes in fish markets of Ahvaz and Abadan . 3 2013; 4 (4) :71-79
URL: http://jmb.ahvaz.iau.ir/article-1-39-fa.html
رومیانی لاله، قائنی منصوره، احمدی سارا. بررسی آلودگی باکتریایی پنج گونه از ماهیان دریایی عرضه شده در بازار اهواز و آبادان. زیست شناسی دریا. 1391; 4 (4) :71-79

URL: http://jmb.ahvaz.iau.ir/article-1-39-fa.html


دانشگاه آزاد اسلامی، واحد آبادان
چکیده:   (7171 مشاهده)
این تحقیق به ‏‏منظور شناسایی آلودگی باکتریایی با تاکید بر عوامل عمده باکتریایی بیماری‏‏زای انسانی، در ضایعات جلدی پنج گونه از ماهیان دریایی شامل شوریده (Otolithes ruber)، هامور (Epinephelus coioides)، شانک (Acanthopagrus cuvieri)، سرخو (Latjanus malabaricus) و حلوا سفید (Pampus argenteus) عرضه شده در بازار ماهی‏‏فروشان شهرستان‏‏های اهواز و آبادان در سال 90-1389 انجام گرفته است. پس از خریداری، تعداد 50 قطعه ماهی از هر گونه به‏‏صورتتصادفی و انتقال آن‏‏ها به آزمایشگاه میکروبیولوژی، از ضایعات (لکه‏‏های خونی، موکوس و نواحی خونریزی) سطوح مختلف بدن شامل سر، باله و پوست به‏‏صورت جداگانه کشت داده شد. نتایج حاصله نشان داد که پوست بدن ماهیان مورد آزمایش با 3/45 درصد بیش‏‏ترین آلودگی باکتریایی را داشت، سپس ناحیه سر در رتبه دوم و باله ماهیان با 24 درصد آلودگی در مقام سوم قرار داشت. گونه‏‏های باکتریایی جدا شده شامل Aeromanas spp.، Aeromonas sobria، Aeromonas hydrophila، Staphylococcus aureus، Pseudomonas spp.، Pseudomonas aeruginosa، Acinetobacter lowffii، Enterobacter spp.، Escherichia coli و Enterococcus spp. بودند. گونه‏‏های آئروموناس با 4/17 درصد،فراوان‏‏ترین باکتری‏‏های موجود در این مطالعه بودند. سپس سودوموناس‏‏ها در رتبه بعدی قرار داشتند. کم‏‏ترین باکتری‏‏های شناسایی شده مربوط به انتروکوکوس‏‏ها با 3/1 درصدبود. از بین ماهیان، گونه‏‏های شوریده‏‏ ماهیان، دارای بیش‏‏ترین آلودگی باکتریایی و هامور ماهیان کم‏‏ترین آلودگی را به خود اختصاص دادند. با توجه به ارتباطی که بین گونه‏‏های باکتریایی جدا شده در این بررسی و گونه‏‏های شناخته شده در محیط آب وجود دارد، مدیریت بهداشتی از لحاظ تامین کیفیت مناسب آب، جلوگیری از افزایش بار مواد آلی موجود در آن، جلوگیری از دستکاری بیش از حد در موقع صید، رعایت بهداشت صیادان و نحوه عرضه بهداشتی ماهیان به بازار کاملاً ضروری است.
متن کامل [PDF 500 kb]   (3746 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1392/10/30 | پذیرش: 1392/10/30 | انتشار: 1392/10/30

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله علمی پژوهشی زیست شناسی دریا می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 All Rights Reserved | Journal of Marine Biology

Designed & Developed by : Yektaweb