مقایسه اثر نوع حلال بر میزان ترکیبات زیست فعال با خاصیت آنتیاکسیدانی استخراجشده به روش اولتراسوند از ریز جلبک سبزدانلیلا سالینا (Dunaliella salina)
|
مهری پولادوند ، مژگان امتیازجو، سحر جلیلی  |
|
|
چکیده: (۳۴۰ مشاهده) |
نگرانیها در مورد بیماریهای ناشی از استرس اکسیداتیو و علاقه فزاینده مصرفکنندگان به فرمولاسیون غذاهای فراسودمند،باعث ایجاد رویکردهایی در جهت شناسایی غذاهای غنی از آنتیاکسیدانهای تغذیهای و امکان جایگزینی این ترکیبات با نگهدارندههای طبیعی شده است، در این زمینه منابع زیستی دریایی بهویژه جلبکها بهعنوان منابع مهم آنتیاکسیدانی موردتوجه قرارگرفتهاند. دانلیلاسالینا، جلبک سبز تکسلولی، شوری پسند با پراکندگی وسیع جغرافیایی است. اینگونه تولیدکننده اولیه در محیطهای شور بوده و قادر به تولید فراوان کارتنوئید میباشد و به عنوان یک منبع غذایی و دارویی موردتوجه قرارگرفته است. این تحقیق در سال ۱۳۹۹ در آزمایشگاه مرکز تحقیقات صنایع غذایی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران شمال انجام شد. دانلیلا سالینا در محیط کشت اختصاصی اصلاحشده جانسون، کشت داده شد، سپس عصارهها بر اساس نوع حلال (آب، اتانول، آبی/اتانولی ۵۰: ۵۰) تحت تیمار اولتراسوند با دمای (Ċ۳۰- ۱۰) به مدت (''۳۰-۱۵) قرار گرفتند. هیدرولیزات بهدستآمده از تیمارهای مشخص، توسط GC-MS آنالیز شد و میزان ترکیبات زیست فعال با خاصیت آنتیاکسیدانی در هر تیمار به دست آمد. سنجش آنالیز GC-MS نشان داد، هیدرولیزات اتانولی (''۱۵-Ċ۳۰)، بالاترین میزان ترکیب زیست فعال استخراجشده را با ۲۵ نوع ترکیب که ۹۲/۵۴ درصد از کل ترکیبات استخراجشده را به خود اختصاص داد. تترادکان (۵۳/۷ درصد)، پنتا دکان (۷۸/۶ درصد)، اسیدهای چرب پالمیتولئیک اسید MUFA(۶۱/۴ درصد) و اولئیک اسید UFA (۱۶/۱ درصد)، اتیل اولئات (۲۳/۲ درصد) مهمترین ترکیبات شناساییشده بودند. آلکان ها، استرول، اسیدهای چرب غیراشباع زنجیره بلند،اسید چرب اشباع، اتیل استر و فنل شامل اصلیترین ترکیبات استخراجشده بودند. هیدرولیزات آبی ('۳۰-Ċ۱۰) کمترین میزان ترکیبات زیست فعال استخراجشده را با ۹۷/۳ درصد که شامل تری دکان (۶۶/۱ درصد) و تترا دکان (۹۷/۳ درصد) را نشان داد. بر اساس نتایج بهدستآمده از این تحقیق، تغییر نوع حلال و دما بر میزان استخراج ترکیبات زیست فعال استخراجشده، تأثیر مستقیم دارد. حلالهای با قطبیت کمتر، نتایج بهتری نسبت به حلالها با قطبیت بیشتر دارند؛ زیرا به علت قطبیت بیشتر اکثر ترکیبات زیست فعال (مقادیر فراوان کلروفیل) را استخراج میکنند. حضور لیپیدها و اسیدهای چرب زنجیره بلند در ترکیبات استخراجشده، فعالیت ضد باکتریایی ریز جلبک دانلیلا سالینا را موردتوجه قرار میدهد. ریز جلبک هالوفیت دانلیلا سالینا، میتواند یک منبع بالقوه از ترکیبات آنتیاکسیدانی و آنتی باکتریایی در صنایع غذایی و در تولید غذاهای فراسودمند شود. |
|
واژههای کلیدی: دانلیلا سالینا (Dunaliella salina)، ترکیب زیست فعال، آنتیاکسیدان، غذای فراسودمند، اولتراسوند. |
|
متن کامل [PDF 703 kb]
(۸۱۱ دریافت)
|
نوع مطالعه: پژوهشي |
موضوع مقاله:
شیلات دریافت: 1402/7/21 | پذیرش: 1401/6/10 | انتشار: 1401/6/10
|
|
|
|
|
ارسال نظر درباره این مقاله |
|
|