کلید موفقیت صنعت آبزی پروری در گرو تنظیم فرمول های غذایی مناسبی است که حاوی تمامی عناصر ضروری برای رشد و بهبود کیفیت در آبزیان باشد. ماهی قزل آلای رنگین کمان (Oncorhynchusmykiss)، اصلی ترین ماهی سردآبی پرورشی ایران است و جیره هایی که باعث بهبود کیفیت و هم چنین رشد بیشتر آن گردند، بسیار حائز اهمیت می باشند. در این تحقیق 204 قطعه قزل آلا، با میانگین وزن اولیه 50 گرم در 4 تیمار و با 3 تکرار به مدت 90 روز، مقادیر مختلف سولفات منگنز را دریافت نمودند. مقدار سولفات منگنز برای تیمارهای 1، 2 و 3 به ترتیب 48، 78 و 98 میلی گرم در یک کیلوگرم غذا بود. بالاترین میانگین افزایش وزن 135 گرم، افزایش طول 5/7 سانتی متر، ضریب رشد ویژه 66/1، ضریب سودمندی پروتئین 62/1 و بهترین میزان ضریب تبدیل غذایی 60/1 در تیمار 3 بود. کم ترین میانگین افزایش وزن 126 گرم، افزایش طول 69/5 سانتی متر، ضریب رشد ویژه 41/1، ضریب سودمندی پروتئین 56/1 و بالاترین میزان ضریب تبدیل غذایی 71/1 در جیره شاهد بود. نتایج بدست آمده، بیانگر وجود اختلاف معنی دار بین تیمارها و شاهد نبود (P>0.05). هم چنین اختلاف معنی داری در میزان بازماندگی بین تیمارها مشاهده نگردید (P>0.05). بنابراین، علیرغم آن که رشد ماهی قزلآلا با جیره حاوی منگنز بیشتر بود، اما معنیدار بودن این تفاوت با تستهای آماری تأیید نشد.
Emadi H, saeedi A A, Hosseinzadeh Sahafi H, Samavat Z. Effects of manganese as growth promotant factor on rainbow trout (Oncorhynchus mykiss). 3 2011; 3 (1) :73-79 URL: http://jmb.ahvaz.iau.ir/article-1-88-fa.html
عمادی حسین، سعیدی علی اصغر، حسین زاده صحافی همایون، سموات زهرا. اثرات منگنز به عنوان محرک رشد در ماهی قزل آلای رنگین کمان (Oncorhynchus mykiss).. زیست شناسی دریا. 1390; 3 (1) :73-79