بررسی تنوع و ساختار ژنتیکی ماهی غبغبو (Alburnoides nicolausi) در رودخانههای جوشان و حوضیان (استان لرستان)
|
حدیثه کشیری ، علی رضامند  |
استادیار گروه شیلات، دانشکده شیلات و محیط زیست، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران |
|
چکیده: (1668 مشاهده) |
ماهی غبغبو (Alburnoides nicolausi) یکی از گونههای بنتوپلاژیک آب شیرین بااهمیت اکولوژیکی بالا میباشد. این ماهی بومی ایران بوده و در حوضه دجله یافت میشود. در پژوهش حاضر با توجه به عدم وجود اطلاعات در زمینه ژنتیک جمعیت A. nicolausi، به ارزیابی تنوع و ساختار ژنتیکی اینگونه ارزشمند پرداخته شد. بدین منظور نمونههای ماهی از رودخانههای جوشان و حوضیان (استان لرستان) طی زمستان ۱۳۹۶ جمعآوری و با استفاده از جایگاههای STRs مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج بهدستآمده نشان داد ماهی غبغبو از تنوع آللی (میانگین آللی: ۱۶/۸) و هتروزایگوسیتی مناسبی (میانگین هتروزایگوسیتی مشاهدهشده: ۹۵۸/۰) برخوردار میباشد. در مقایسه بین جمعیتی، تفاوت معنیداری ازنظر تنوع آللی و هتروزایگوسیتی بین نمونههای موردنظر مشاهده نشد (05/0P>). در بررسی تعادل هاردی-وینبرگ، در دو مورد انحراف معنیدار از تعادل وجود داشت که پس از اعمال ضریب تصحیح بونفرونی در تعادل قرار گرفت. نتایج حاصل از آنالیز واریانس مولکولی نیز نشان داد که بخش عمده تنوع مشاهدهشده مربوط به درون جمعیتها میباشد. میزان FST و RST بهعنوان پیراسنجههای تمایز ژنتیکی به ترتیب ۰۶۲/۰ و ۰۸۶/۰ به دست آمد. در این خصوص، میزان شاخص مهاجرت مؤثر بین نمونههای موردبررسی در سطح نسبتاً پایینی قرار داشت (۳۰/۴). همچنین از مجموع ۶۸ آلل مشاهدهشده، تعداد قابلتوجهی آلل اختصاصی در جمعیتها وجود داشت (۱۷ و ۲۱ آلل به ترتیب برای نمونههای جوشان و حوضیان). رویهمرفته، با توجه به نتایج بهدستآمده به نظر میرسد A. nicolausi از سطح مناسبی از تنوع ژنتیکی برخوردار بوده و احتمالاً جمعیتهای موردبررسی نیز جدا از هم هستند. اطلاعات بهدستآمده از پژوهش حاضر میتواند برای تدوین برنامههایی باهدف مدیریت و حفاظت از ذخایر بومی آب شیرین سودمند باشد. |
|
واژههای کلیدی: آب شیرین، تنوع آللی، جمعیت، حوضه دجله، هتروزایگوسیتی. |
|
متن کامل [PDF 657 kb]
(1623 دریافت)
|
نوع مطالعه: پژوهشي |
موضوع مقاله:
شیلات دریافت: 1399/9/5 | پذیرش: 1399/7/10 | انتشار: 1399/7/10
|
|
|
|
|
ارسال نظر درباره این مقاله |
|
|