اثر ضد باکتریایی عصاره های مختلف استخراجی از اندام های توتیای دریایی ) Echinometra mathaei ( در ساحل چابهار
|
آرش شکوری ، ام لیلا جوانمرد کامی قاضی محله ، فریبرز سهیلی  |
|
|
چکیده: (6039 مشاهده) |
خارپوستان گروهی از ب یمهرگان دریایی بوده که منبع غنی ترکیبات ضد باکتری با مکانیسم فعالیت بالا
هستند. این تحقیق ب همنظور بررسی اثرات ضد باکتریایی عصاره های مختلف استخراجی از توتیای دریایی
Echinometra mathaei( ( روی چندین سویه باکتری بیمار یزای انسانی در سال 1392 در چابهار انجام
گردید. پس از انجام نمون هبرداری و انتقال نمون هها به آزمایشگاه، جانور تشریح و اندام های پوسته، خار و گناد
آن جدا و پس از شستشو توسط دستگاه فریز درایر خشک و آسیاب شدند و توسط حلال های آب، اتیل استات،
کلروفرم و متانول عصاره-گیری انجام شد. اثرات ضد باکتریایی عصاره های ب هدس تآمده روی باکتری های
بیمار یزای انسانی شامل Staphylococcus aureus، Enterococcus faecalis، Escherichia
coli و Klebsiella pneumoniae با استفاده از دو روش انتشار دیسک در آگار و رقت سازی لوله ای
تست شد. تجزی ه و تحلیل نتایج توسط آنالیز واریانس ی کطرفه انجام پذیرفت و نتایج حاکی از آن بود که
اثر ضد باکتریایی عصار ههای متفاوت اندا مهای مختلف دارای اختلاف معنی داری هستند ) 05 / P(0 >. طبق
نتایج ب هدس تآمده از آزمون انتشار دیسک در آگار عصاره های آبی فاقد اثر ضد باکتریایی بودند. عصاره های
کلروفرمی خار و پوسته با قطر هاله عدم رشد 5/ 1 ± 33 / 14 و 5/ 1 ± 33 / 11 میل یمتر بیشترین اثر ضد
باکتریایی را روی باکتری گرم منفی E.coli نشان دادند و میزان قطر هاله های مذبور بیشتر از قطر هاله عدم
رشد آنت یبیوتیک جنتامایسین با قطر هاله 2/ 0 ± 10 بودند. نتایج آزمون حداقل غلظت مهارکنندگی ) )MIC
و حداقل غلظت کشندگی ) MBC ( مشخص کرد که عصاره های کلروفرمی نسبت به عصاره های اتیل
استاتی اثر ضد باکتری بهتری دارند. عصاره ی کلروفرمی خار و پوسته بیشترین اثر ضد باکتری را روی باکتری
E.coli نشان دادند و میزان قطر هاله های مذبور بیشتر از قطر هاله عدم رشد آنت یبیوتیک جنتامایسین با قطر
هاله 2/ 0 ± 10 بودند. نتایج آزمون حداقل غلظت مهارکنندگی و حداقل غلظت کشندگی نیز مشخص کرد
که عصاره های کلروفرمی نسبت به عصاره های اتیل استاتی اثر ضد باکتری بهتری دارند. با توجه به نتایج
ب هدس تآمده مشخص شد که خار و پوسته گونه مورد مطالعه دارای خاصیت ضد باکتریایی قابل ملاحظ های
بوده که نیازمند مطالعات بیشتر در این زمینه و خالص سازی ترکیبات مؤثره دارد. درمجموع، یافته های این
تحقیق نشان داد ای نگونه توتیای دریایی یک منبع بالقوه ای برای ترکیبات ضد باکتریایی جدید با هدف
جایگزینی داروهای شیمیایی م یباشد |
|
واژههای کلیدی: خواص ضد باکتریایی، توتیای دریایی، Echinometra mathaei، انتشار دیسک، هاله عدم رشد، .MIC |
|
متن کامل [PDF 685 kb]
(3759 دریافت)
|
نوع مطالعه: پژوهشي |
موضوع مقاله:
شیلات دریافت: 1394/7/19 | پذیرش: 1394/7/19 | انتشار: 1394/7/19
|
|
|
|
|
ارسال نظر درباره این مقاله |
|
|