مطالعه حاضر با هدف بررسی اثر اسانس گیاهان پونه کوهی (Menthalongifolia)، مرزه معمولی (Saturejahortensis) و آویشن شیرازی (Zataria multiflora) بر برخی شاخصهای ایمنی غیر اختصاصی ماهی استرلیاد (Acipenserruthenus)صورت پذیرفت. اسانس گیاهان به-میزان یک درصد به غذای روزانه ماهیان بهمدت یک ماه اضافه شد و در پایان دوره شاخصهای ایمنی سلولی و همورال ماهیان مورد بررسی قرار گرفت. نتایج بررسی نشان داد که درصد نوتروفیلها در گروه-های آزمون نسبت به گروه شاهد بهخصوص در مورد آویشن شیرازی و مرزه معمولی افزایش معنی داری داشته است (05/0>P)، اگرچه تفاوت معنیداری بین تعداد کلی گلبولهای سفید در گروههای مختلف مشاهده نشد. تعداد جرم فاگوسیته شده و درصد فاگوسیتوز نیز در گروههای دریافت کننده اسانس بیشتر از گروه شاهد بود (05/0>P). نتایج همچنین حاکی از افزایش میزان لیزوزیم در هر سه گروه دریافت کننده اسانس بود که بین گروه شاهد و گروه دریافت کننده گیاه مرزه اختلاف معنیداری وجود داشت (05/0>P). بطورکلی نتایج حاکی از ارتقاء برخی شاخصهای ایمنی سلولی و همورال در ماهی استرلیاد متعاقب استفاده از اسانس گیاهان مورد اشاره میباشد، لذا استفاده از اسانسهای مورد بررسی بخصوص مرزه و آویشن جهت ارتقاء ایمنی این گونه ماهی توصیه میشود
Raissy M, Fakhrian M, Jafarian M, Varshoei H. Study onthe effect of some medicinal plants essential oils on non-specific immune system of sterlet (Acipenserruthenus). 3 2014; 6 (1) :23-28 URL: http://jmb.ahvaz.iau.ir/article-1-272-fa.html