دوره 15، شماره 1 - ( بهار 1402 )                   جلد 15 شماره 1 صفحات 0-0 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Mahjoubian M, Naeemi A S, Moradi-Shoeili Z, Mansouri B. Combined and individual effects of silver and zinc oxide nanoparticles on the expression of antioxidant genes in zebrafish (Danio rerio). 3 2023; 15 (1)
URL: http://jmb.ahvaz.iau.ir/article-1-1009-fa.html
مهجوبیان مریم، نعیمی اکرم سادات، مرادی سهیلی زینب. اثرات توأم و منفرد نانوذرات نقره و اکسیدروی بر بیان ژن‌های آنتی اکسیدانی در ماهی گورخری (Danio rerio). زیست شناسی دریا. 1402; 15 (1)

URL: http://jmb.ahvaz.iau.ir/article-1-1009-fa.html


چکیده:   (517 مشاهده)
افزایش استفاده از نانو ذرات نگرانی­هایی در خصوص خطرات رهایش آن­ها به محیط آبی به وجود آورده است. زمانی که نانو ذرات در اکوسیستم­های محیطی تخلیه ­شوند، موجودات آبزی ممکن است در معرض مخلوط پیچیده­ای از نانو ذرات قرار ­گیرند که می­تواند میزان سمیت آن­ها را برای موجودات تغییر دهد. در این مطالعه اثرات توأم و منفرد غلظت­های غیر کشنده نانو ذرات نقره و اکسید روی بر ماهیان گورخری بررسی شد. برای این منظور 180 ماهی گورخری با میانگین وزنی 07/0 ±3/0 گرم (10 ماهی در هر تیمار) در بهار سال 1400 از کارگاه تکثیر و پرورش ماهیان زینتی در رشت خریداری گردید و به مدت 56 روز (28 روز دوره مواجهه و 28 روز دوره پاک‌سازی) در معرض یک غلظت غیر کشنده نانو ذرات اکسید روی (10 میلی­گرم بر لیتر)، دو غلظت غیر کشنده از نانو ذرات نقره (02/0 و 04/0 میلی­گرم بر لیتر)، دو غلظت توأم از دو نانو ذرات (10 میلی­گرم بر لیتر نانو ذرات اکسید روی + 02/0 و یا 04/0 میلی­گرم بر لیتر نانو ذرات نقره) و تیمار شاهد در سه تکرار قرار گرفتند. پس از پایان زمان­های مختلف نمونه‌برداری، میزان بیان ژن­های آنتی‌اکسیدانی سوپراکسیددیسموتاز (SOD)، کاتالاز () (CAT) و گلوتاتیون پراکسیداز (GPx) در کبد ماهی اندازه‌گیری شد. نتایج این مطالعه نشان داد که نانو ذرات منجر به افزایش بیان ژن­­های آنتی‌اکسیدانی (SOD، CAT و GPx) در بیشتر تیمارها در روزهای 7 و 14 مواجهه شدند (بیشترین میزان افزایش بیان ژن­های SOD و CAT حدود 3 برابر و GPx حدود 5/3 برابر و در غلظت بالای تیمار توأم نانو ذرات مشاهده گردید)؛ درحالی­که میزان بیان ژن­­ها در روز 28 مواجهه در اکثر تیمارها کاهش یافت. بیشترین تغییرات در میزان بیان ژن­ها در تیمارهای توأم نسبت به سایر تیمارها مشاهده شد. پس از طی دوره پاک‌سازی، در اکثر تیمارها تا حدودی بازسازی صورت گرفت اما میزان پاک‌سازی در تیمارهای منفرد و با غلظت کم بیشتر بود. نتایج مؤید آن بود که شدت آسیب، مدت‌زمان پاک‌سازی و حضور نانو ذرات اکسید روی در بهبود عوارض مؤثر بود.
     
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: شیلات
دریافت: 1403/1/17 | پذیرش: 1402/2/2 | انتشار: 1402/2/2

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله علمی پژوهشی زیست شناسی دریا می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 All Rights Reserved | Journal of Marine Biology

Designed & Developed by : Yektaweb