در این مطالعه اثر دما بر خاصیت آنتیاکسیدانی و نیز تأثیر تغییرات فصل بر میزان فلور باکتریایی خانواده ویبریوناسه در بافت نرم صدف محار موردبررسی قرار گرفت. تعداد 150 عدد صدف محار از شهریور تا دیماه از ساحل بندرلنگه جمعآوری و عضله آن نیز جدا شد. شمارش کلی کلونیهای ویبریو بر روی محیط کشت اختصاصی TCBS انجام شد. ترکیب باکتری ویبریو شامل گونههای Vibrio parahaemolyticus, Vibrio anguillarum, Vibrio anguillarum, Vibrio harveyi, Vibrio alginolyticus در گوشت صدف محار بر اساس ژن 16S rRNA انجام گرفت. سنجش فعالیت آنزیم کاتالاز و سوپراکسیددیسموتاز با استفاده از کیت و بر اساس دستور شرکت سازنده انجام شد. نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد که کاهش دما منجر به کاهش تعداد کلونیهای ویبریو شد، بهطوریکه بیشترین مقدار در شهریورماه از CFU/gr 06/0 ± 64/4 به کمترین مقدار در دیماه به میزان 99/1 log CFU/g رسید (05/0P<). بیشترین و کمترین فعالیت آنزیمهای سوپر اکسید دیسموتاز اندازهگیری شده در بافت عضله صدف محار به ترتیب در شهریور (68 درصد) و دیماه (29 درصد) مشاهده شد (05/0P<). فعالیت آنزیم کاتالاز نیز وابسته به دما بود، بهطوریکه کمترین مقدار در دیماه (15 درصد) به ثبت رسید (05/0P<). نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد که ویبریو پاراهمولیتیکوس، ویبریو هاروی، ویبریو آلجینولیتیکوس و ویبریو آنگولاریوم فراوانترین گونههای ویبریو در صدفهای محار بودند. بههرحال تعداد کلونیهای سویههای بیماریزای ویبریو همچون ویبریو پاراهمولیتیکوس و ویبریو آلجینولیتیکوس با کاهش دما روندی کاهشی داشت. نتایج مطالعه حاضر بیانگر نقش تعیینکننده دمای آب بر شاخصهای متنوع و حیاتی در پرورش صدف محار شامل تعداد باکتریهای ویبریو، الگوی تغییرات تنوع زیستی گونههای ویبریو و روند تغییرات فعالیت آنتیاکسیدانی در بافت نرم صدف بود.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
شیلات دریافت: 1401/12/12 | پذیرش: 1401/6/10 | انتشار: 1401/6/10