دوره 13، شماره 2 - ( تابستان 1400 )                   جلد 13 شماره 2 صفحات 106-91 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

مهدی شیشوان مینا، افقی حمیده، میردامادی سعید. بررسی فعالیت آنتی‌اکسیدانی و مهار آنزیم مبدل آنژیوتانسین پروتئین‌های هیدرولیز شده جلبک اسپیرولینا پلاتنسیس Spirulina platensis با آنزیم‌های گوارشی. زیست شناسی دریا. 1400; 13 (2) :91-106

URL: http://jmb.ahvaz.iau.ir/article-1-936-fa.html


سازمان پژوهش‌های علمی و صنعتی ایران
چکیده:   (822 مشاهده)
این تحقیق به‌منظور بررسی اثر هیدرولیز آنزیمی پروتئین‌های ریز جلبک اسپیرولینا بر فعالیت آنتی‌اکسیدانی و مهار آنزیم مبدل آنژیوتانسین انجام شد. این پژوهش در سال‌های 1397 و 1398 در سازمان پژوهش‌های علمی و صنعتی ایران انجام شد. ریز جلبک اسپیرولینا در محیط کشت استاندارد زاروک کشت داده شد. بعد از شکستن دیواره سلولی با روش ترکیبی انجماد-ذوب، برای غیرفعال کردن آنزیم‌های اسپیرولینا، نمونه حاصل در 85 درجه سانتی­گراد به مدت 15 دقیقه حرارت داده شد. بعد از سانتریفیوژ (g 9000، 15 دقیقه، 4 درجه سانتی­گراد)، مایع رویی حاصل در 20- درجه سانتی­گراد نگهداری شد. هیدرولیز آنزیمی پروتئین‌های اسپیرولینا با ترکیب‌های دوگانه و سه‌گانه آنزیم‌های پپسین، تریپسین و آلفا- کیموتریپسین در دمای 37 درجه سانتی­گراد و pH بهینه انجام گرفت. فعالیت آنزیم‌ها با جوشاندن در دمای 85 درجه سانتی­گراد به مدت 15 دقیقه متوقف شد. پروتئین‌های هیدرولیز شده سانتریفیوژ و مایع رویی حاصل فراکشنه (جزءبه‌جزء) شد. میزان پروتئین نمونه‌ها با تست لوری، میزان پیشرفت درجه هیدرولیز با استفاده از اورتو-فتال‌دی‌آلدئید (OPA)، فعالیت آنتی‌اکسیدانی با پاک‌سازی رادیکال‌های 2 و 2-دی فنیل-1- پیکریل‌هیدرازیل (DPPH) و 2 و2-آزینوبیس (3 اتیل-بنزوتیازولین-6-سولفونات) (ABTS) و فعالیت مهار آنزیم مبدل آنژیوتانسین (ACE) با سوبسترای فوریل‌آکریلوئیل- ال- فنیل‌آلانیل-گلایسیل- گلایسین FAPGG (Furilacriloil - L - phenylalanyl - glycyl - glycine) موردسنجش قرار گرفت. آزمایشات سه بار تکرار و معنی‌داری با روش آماری آنالیز واریانس یک‌طرفه موردبررسی قرار گرفت. درجه هیدرولیز پروتئین‌های آبکافت شده اسپیرولینا با ترکیب سه‌گانه آنزیم‌های پپسین+تریپسین+کیموتریپسین 260/1± 725/15 میکرومولار لوسین بر میلی‌گرم پروتئین و ترکیب‌های دوگانه آنزیم‌های پپسین+ تریپسین 290/0 ± 294/15، پپسین+کیموتریپسین 653/0 ± 191/15 و تریپسین+کیموتریپسین 031/1 ± 212/11 میکرومولار لوسین بر میلی‌گرم پروتئین به دست آمد. فراکشن پپتیدی کمتر از 3 کیلو دالتون محصول هیدرولیز پروتئین با پپسین+تریپسین بیشترین فعالیت مهار رادیکالهای ABTS و DPPH را به ترتیب به میزان 53/11 ± 21/498 و 00/0 ± 650/48 میکرومولارترولوکس بر میلی‌گرم‌ پروتئین نشان داد که با سایر فراکشن‌ها اختلاف معنی‌دار داشت (05/0). غلظت مهار میانه (IC50) فعالیت مهار آنزیم مبدل آنژیوتانسین (ACE) هیدرولیزات حاصل از اثر آنزیم‌های تریپسین استفاده +کیموتریپسین، پپسین+تریپسین و پپسین+ کیموتریپسین اختلاف معنی‌دار نداشتند (05/0P>). با توجه به اثرات آنتی‌اکسیدانی مشاهده‌شده، پپتیدهای مشتق از هیدرولیز آنزیمی پروتئین‌های اسپیرولینا را می‌توان به‌عنوان افزودنی‌های فراسودمند در غذاها کرد.
متن کامل [PDF 936 kb]   (1690 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: شیلات
دریافت: 1401/1/30 | پذیرش: 1400/2/10 | انتشار: 1400/2/10

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله علمی پژوهشی زیست شناسی دریا می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 All Rights Reserved | Journal of Marine Biology

Designed & Developed by : Yektaweb