دوره 13، شماره 1 - ( بهار 1400 )                   جلد 13 شماره 1 صفحات 0-0 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Gholamian, Sartavi. Brown macroalgae flora on the coastline of Bushehr province counties. 3 2022; 13 (1)
URL: http://jmb.ahvaz.iau.ir/article-1-899-fa.html
غلامیان فاطمه، سرطاوی کهزاد. فلور ماکرو جلبک‌های قهوه‌ای در سواحل شهرستان‌های استان بوشهر. زیست شناسی دریا. 1400; 13 (1)

URL: http://jmb.ahvaz.iau.ir/article-1-899-fa.html


چکیده:   (1365 مشاهده)
ماکروجلبک­های قهوه­ای دریازی بخش مهمی از فلور سواحل جزر و مدی استان بوشهر با بستر صخره­ای، مرجانی و سنگ ماسه­ای یا رسوبی را تشکیل می­دهند. ماکرو جلبک‌ها برای رشد به تکیه‌گاهی ثابت (طبیعی و یا مصنوعی) نیاز دارند تا از طریق اتصال بخش‌های نگه‌دارنده خود به بستر ضمانت استقرار، تکثیر و توسعه خود را در برابر امواج سهمگین فراهم کنند. به همین سبب، اغلب ماکرو جلبک‌ها قادر به رشد در سواحل شنی و لغزنده نیستند. البته در بخش­هایی از سواحل شنی که سازه­های بتنی احداث گردیده گونه­های ماکرو جلبکی به‌خوبی رشد یافته­اند. عدم آگاهی و شناخت کامل از ذخایر گونه­ای ماکرو جلبک‌های قهوه­ای، تنوع‌گونه‌ای و رویشگاه­های آن­ها در نوار ساحلی 7 شهرستان هم‌جوار خلیج‌فارس در استان بوشهر سبب شد تا نمونه‌برداری از ماکرو جلبک‌های قهوه­ای، از مرحله رویشی تا تولیدمثلی، از سال 1396 به‌شدت 3 سال و در فصول مختلف انجام شود. نیمی از هر نمونه جمع‌آوری‌شده ماکرو جلبک در محلول 4­% فرمالدئید-آب دریا در ظروف شیشه­ای نگهداری شد و از نیم دیگر آن، نمونه­ هرباریومی تهیه شد. اندازه­گیری دمای سطحی آب دریا با ترموکوپل در محدوده بعد از حداکثر جزر و در عمق یک متری آب نشان داد که در سواحل استان بوشهر، دامنه دمایی رشد ماکرو جلبک‌های قهوه­ای تا مرحله زایشی بین 15 تا 32 درجه سانتی­گراد است. شناسایی و طبقه‌بندی ماکرو جلبک‌ها بر اساس صفات مورفولوژیکی و میکرومورفولوژیکی با استفاده از منابع مختلف جلبک‌شناسی و نتایج تحقیقات انجام‌شده در ایران و دیگر کشورها انجام شد. 39 گونه ماکرو جلبک شناسایی‌شده از 7 شهرستان ساحلی استان بوشهر متعلق به 14 جنس از 6 تیره شاخه فئوفیتا است. تنوع‌گونه‌ای ماکرو جلبکی قهوه­ای متعلق به شهرستان­های ساحلی دیلم، گناوه، بوشهر، تنگستان، دیِّر، کنگان و عسلویه به ترتیب 6، 9، 31، 17، 22، 20 و 20 است. علت غنای گونه­ای در شهرستان بوشهر نسبت به دیگر شهرستان­ها به‌ویژه شهرستان­های دیلم، گناوه و تنگستان را می­توان وسعت بیشتر رویشگاه­های صخره­ای، اسفنجی و سنگ ماسه­ای و اتصال بخش­های نگه‌دارنده ماکرو جلبک‌ها به آن­ها بیان کرد. عوامل مؤثر بر کم بودن تنوع‌گونه‌ای دو شهرستان دیلم و گناوه را می­توان به آلودگی­های ناشی از تاسسیات نفتی امام حسن (ع) و دیگر تأسیسات هم‌جوار با ساحل، تخلیه فاضلاب­های صنعتی و غیر صنعتی به سواحل و همچنین شنی بودن اغلب سواحل هر دو شهرستان نسبت داد. عمده دلایل کاهش تنوع‌گونه‌ای در سواحل شهرستان­های کنگان، عسلویه و دیِّر نسبت به شهرستان بوشهر را می­توان به تخلیه فاضلاب­های صنعتی و غیر صنعتی و شور آب‌های حاصل از تأسیسات آب­شیرین­کن­ متعدد منطقه پتروشیمی­ها در سواحل هر سه شهرستان و هم­چنین آلودگی­های ناشی از پالایشگاه­های گازی در سواحل دو شهرستان کنگان و عسلویه نسبت داد.
متن کامل [PDF 914 kb]   (1947 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: شیلات
دریافت: 1400/5/29 | پذیرش: 1400/11/10 | انتشار: 1400/11/10

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله علمی پژوهشی زیست شناسی دریا می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 All Rights Reserved | Journal of Marine Biology

Designed & Developed by : Yektaweb