این مطالعه با هدف بررسی پارامترهای هیدرودینامیک و چگونگی اثر تغییرات ریختی بر آنها در ماهی تیلاپیا نیل Oreochromis niloticus در موزه تاریخ طبیعی پاریس در زمستان 1398 به اجرا درآمد. برای ثبت حرکت ماهی از یک دوربین فیلمبرداری با توانایی1000 فریم بر ثانیه مجهز به لنز ماکرو استفاده شد. ردیابی مسیر حرکت نمونهها از موقعیت یک نقطه بین دو چشم انجام و پارامترهای سینماتیکی موردنیاز با استفاده از بسته trajr در نرمافزار R محاسبه شد. بهمنظور توصیف شکل بدن و تغییرات آن طی تکوین عکسبرداری از دو نمای پشتی و جانبی نمونههای تثبیتشده توسط یک دوربین دیجیتال انجام شد. نتایج نشان داد که بچه ماهیان انگشت قد نسبت به لاروها، پهنتر و بلندتر بوده و بنابراین مساحت سطح سهبعدی بیشتری دارند که در تولید نیروی پسا سهم به سزایی دارد. شکل دوکی بدن ماهیان در آخرین مراحل رشد ضریب پسا اینرسی حدود 2 تا 3 برابر کوچکتر نسبت به لاروهای کوچکایجاد کرد. همچنین سرعت کاهش ضریب پسا قبل از نقطه عطف بیشتر از سرعت کاهش آن در بچه ماهیان و انگشت قدها بود که ممکن است به تغییرات سریعتر و بیشتر شکل بدن در دوره لاروی نسبت به ماهیان بزرگتر مرتبط باشد. در تیلاپیا نیل اندازه بزرگ لاروها از همان ابتدا آنها را وارد رژیم اینرسی میکند درحالیکه لارو هنوز ازلحاظ فرم با این نوع رژیم سازگار نشده است و این مسئله اثر نامطلوب بر پسا تولیدی توسط لارو دارد که با تغییر شکل ماهی طی رشد جبران میشود که این تغییرات در فرم سهبعدی بدن، آلومتری مثبت جرم و حجم بدن هم بهخوبی منعکسشده است.
Jalili P, Eagderi S, Poorbagher H, Herrel A. Effect of morphological development on the locomotion function of Nile tilapia, Oreochromis niluticus during early ontogeny. 3 2022; 13 (1) URL: http://jmb.ahvaz.iau.ir/article-1-897-fa.html
جلیلی پریا، ایگدری سهیل، پورباقر هادی، هرل آنتونی. تأثیر آنتوژنی ریخت بر عملکرد حرکت ماهی تیلاپیا نیل (Oreochromis niluticus) در مراحل اولیه تکوین. زیست شناسی دریا. 1400; 13 (1)