دوره 12، شماره 3 - ( پاییز 1399 )                   جلد 12 شماره 3 صفحات 64-53 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Iri A, Kakavand F, Rezaie shadegan M, Hedayati A. The effect of mushroom prebiotic (Pleurotus ostreatas) on histopathological changes in liver and gill tissue of Nile tilapia (Oreochromis niloticus) exposure to silver nitrate. 3 2020; 12 (3) :53-64
URL: http://jmb.ahvaz.iau.ir/article-1-849-fa.html
ایری عاطفه، کاکاوند فرحناز، رضایی شادگان مریم، هدایتی علی اکبر. بررسی تأثیر مصرف عصاره‌ی قارچ صدفی (Pleurotus ostreatas) بر تغییرات هیستوپاتولوژیک کبد و آبشش ماهی تیلاپیا‌ی نیل (Oreochromis niloticus) در مواجهه با نیترات نقره. زیست شناسی دریا. 1399; 12 (3) :53-64

URL: http://jmb.ahvaz.iau.ir/article-1-849-fa.html


دانشکده شیلات و محیط زیست، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران
چکیده:   (1625 مشاهده)
وجود آلاینده‌ها در بدنه‌های آبی باعث پاسخ استرس در آبزیان و بخصوص ماهی‌ها می‌شود که نهایتاً بر وضعیت فیزیولوژیک ماهیان اثرگذار بوده و باعث کاهش عملکرد ایمنی در آن‌ها می‌شود، ازاین‌رو استفاده از محرک‌های ایمنی نظیر پربیوتیک ها بسیار ضروری به نظر می‌رسد. هدف این مطالعه بررسی تأثیر سطوح مختلف پربیوتیک قارچ صدفی (Pleurotus ostreatus) بر شاخص‌های بافت‌شناسی ماهی تیلاپیا (Oreochromis niloticus) مواجهه شده با نیترات نقره بود. این تحقیق در پاییز 1397 در سالن آبزی‌پروری شهید ناصر فضلی برآبادی دانشکده شیلات دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی گرگان انجام شد. به همین منظور تعداد 120 بچه ماهی تیلاپیا (محدوده وزنی حدود 20 گرم) به مدت 42 روز در 4 تیمار: تیمار (1) شاهد، فاقد پربیوتیک قارچ صدفی، تیمار (2) غذای حاوی 05/0 درصد، تیمار (3) غذای حاوی 1/0 درصد و تیمار (4) غذای حاوی 2/0 درصد پربیوتیک قارچ صدفی تقسیم شدند. سپس به هرکدام از گروه‌ها غلظت ppm 5/0 نیترات نقره به مدت 16 روز اضافه شد. در پایان دوره ماهیان توسط محلول بیهوش­کننده گل میخک (220 میلی‌گرم بر لیتر) بیهوش شده و بافت کبد و آب‌شش آن‌ها برای مطالعات بافت‌شناسی جدا گردید. نتایج نشان داد تیمارهایی که در معرض نیترات نقره بودند عارضه‌های بافتی شامل هایپرپلازی پایه‌ای، هایپرپلازی رأسی، نفوذ گلبول‌های خونی، کوتاه شدن تیغه ثانویه، برآمدگی اپی­تلیوم، تورم سلول سنگفرشی، اتصال تیغه ثانویه در بافت آب‌شش و عارضه‌های بافتی شامل آتروفی، چربی نکروز، رقیق شدن، گرانول تیره، تورم، انسداد خونی، ریزش خون، رکود صفرا در بافت کبد را نشان دادند و بیشترین اثر تخریب را داشتند. تیمارهای تحت نیترات نقره باعث آسیب‌های شدید در بافت کبد و آب‌شش می‌شود ولی استفاده ترکیبی نیترات نقره و پربیوتیک قارچ صدفی توانست اثرات تخریبی ناشی از نیترات نقره بر عارضه‌های بافتی را کاهش دهد. سطح 2/0 درصد پربیوتیک قارچ صدفی و 5/0 درصد نیترات نقره در جیره می‌تواند بهترین تأثیر را بر عارضه‌های بافت کبد و آب‌شش ماهی تیلاپیا داشته باشد.
متن کامل [PDF 862 kb]   (1868 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: شیلات
دریافت: 1399/9/5 | پذیرش: 1399/7/10 | انتشار: 1399/7/10

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله علمی پژوهشی زیست شناسی دریا می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 All Rights Reserved | Journal of Marine Biology

Designed & Developed by : Yektaweb