دوره 9، شماره 4 - ( زمستان 1396 )                   جلد 9 شماره 4 صفحات 52-41 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

امانی نژاد پریسا، حسین زاده صحافی همایون، سلطانی مهدی، کمالی ابوالقاسم، ناجی طاهره. تأثیر ماده شبه استروژنی 4- نونیل فنل بر هیستوپاتولوژیک بافت تخمدان در ماهیان نابالغ کپور نژاد کوی (Cyprinus carpio). زیست شناسی دریا. 1396; 9 (4) :41-52

URL: http://jmb.ahvaz.iau.ir/article-1-638-fa.html


موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی تهران، ایران.
چکیده:   (2853 مشاهده)
در این تحقیق تأثیر ماده شبه استروژنی 4-نونیل فنل بر تغییرات آسیب‌شناسی بافت تخمدان در ماهیان نابالغ ماده کپور کوی بررسی شد. بدین منظور تعداد 180 قطعه ماهی ماده در قالب 5 تیمار (تیمار 1،2 و 3 دوزهای 10، 50 و 100 میکروگرم 4-نونیل فنل و تیمار 4 دوز 2 میکروگرم 17-بتااسترادیول‌به‌عنوان زنواستروژن و تیمار 5 به‌عنوان تیمار شاهد) به همراه 3 تکرار در خلال سه هفته به‌صورت درون صفاقی و به ازای هر گرم وزن بدن مورد تزریق قرار گرفتند. سپس در روز 22 پس از بیومتری، ماهیان تشریح شده و گناد آن‌ها خارج گردید و مشخصات و وزن آن‌ها ثبت شد. مطابق باروش استاندارد بافت‌شناسی، مقاطع بافتی تهیه و تأثیرات آسیب‌شناسی بافتی بر روی بافت تخمدان با استفاده از میکروسکوپ نوری و الکترونی موردمطالعه گرفت. نتایج حاصل از بررسی میکروسکوپ نوری نشان‌دهنده بروز ناهنجاری‌های ‌ساختاری در بافت تخمدان ماهیان ماده و نیز افزایش تعداد تخم‌های ‌دژنره شده و فولیکول‌های‌آترزیا شده در تخمدان ماهی‌های ‌تحت تیمار نونیل فنل، به‌ویژه در غلظت 100 میکروگرم در گرم بود که در مقایسه با ماهی‌های گروه شاهد افزایش معنی‌داری دیده شد (05/0 P<). نتایج مطالعات فراساختاری نیز نشان می‌دهد که بافت تخمدان در این مرحله (IV و III) حاوی تخمک‌های پری نوکلئولار و پری و تیلوژنیک (پیش زرده سازی) بوده است و لایه فولیکولی دارای ضخامت قابل‌توجهی به دلیل جذب هر چه بیشتر ویتلوژنین می‌باشد. درمجموع این نتایج نشان می‌دهد که تعداد و اندازه تخمک‌های پری‌ویتلوژنیک نسبت به سایر تیمارها افزایش‌معنی‌داری یافته است، به‌طوری‌که در تیمار 100 میکروگرم بر گرم نونیل فنل، تغییرات هیستوپاتولوژیک با افزایش غلظت نونیل فنل، به‌طور معنی‌داری افزایش می‌یابد. در بررسی تأثیرپذیری ماهی کپور کوی در مواجهه با عوامل شبه استروژنی ثابت کرد که عوامل شبه استروژنی نظیر 4- نونیل فنل منجر به بروز تغییرات هیستولوژیکی در بدن ماهیان می‌گردد.
متن کامل [PDF 1474 kb]   (2358 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: شیلات
دریافت: 1396/12/13 | پذیرش: 1396/12/13 | انتشار: 1396/12/13

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله علمی پژوهشی زیست شناسی دریا می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 All Rights Reserved | Journal of Marine Biology

Designed & Developed by : Yektaweb