جمشیدی آمنه، ابرراهیمی محمدعلی، رجبیان طیبه، بخشی خاکینی غلامرضا، مظفری شهلا. اثر اکسینهای مصنوعی و کینتین بر محتوای پروتئین و رنگیزههای فتوسنتزی جلبک Chlorella sorokiniana. زیست شناسی دریا. 1396; 9 (4) :15-24
URL: http://jmb.ahvaz.iau.ir/article-1-631-fa.html
چکیده: (3396 مشاهده)
به دلیل کاربرد، گونههای جلبک کلرلا در صنایع غذایی، دارویی و آرایشی، استفاده از هورمونهای گیاهی برای افزایش بیوماس و متابولیتهای آن دارای ارزش اقتصادی است. در این پژوهش، سلولهای جلبک Chlorella sorokiniana در محیط کشت پایه Bold اصلاح شده به شکل سترون کشت شد، به محیط کشت 5 گرم در لیتر گلوکز منو هیدرات و غلظتهای مختلف هورمونهای نفتالن استیک اسید (NAA) (5 و 10 میلیگرم در لیتر) یا توفوردی (2,4-D) (5/0 و 1 میلیگرم در لیتر)، توأم با کینتین (Kin) (1 و 2 میلیگرم در لیتر) افزوده شد. پس از 72 ساعت وزن خشک، تعداد سلول و محتوای رنگیزههای فتوستزی و پروتئین جلبک اندازهگیری شد. براساس آنالیز یکطرفه با 05/0 P≤، در 75 درصد تیمارهای Kin+2,4-D وزن خشک و در 50 درصد آنها کلروفیلهای a یا b افزایش معنیداری را نسبت به شاهد نشان داد که در بین آنها حداکثر وزن خشک (77 میلیگرم) و محتویات کلروفیل a (63/6 میلیگرم در یک میلیلیتر سوسپانسیون جلبک) در تیمار با 2,4-D (5/0 میلیگرم در لیتر)+ Kin (1 میلیگرم در لیتر) مشاهده شد. در تیمارهای Kin+ NAA وزن خشک، تعداد سلولها و محتوای پروتئین نسبت به شاهد افزایش غیر معنیداری (05/0< P) را نشان داد. در تیمارهای NAA (10 میلیگرم در لیتر)+ Kin (1، 2 میلیگرم در لیتر) محتوای کلروفیل a (11/7 و 55/6 میلیگرم در میلیلیتر سوسپانسیون جلبک) به ترتیب، بهطور معنیداری نسبت به شاهد افزایش یافت. این بررسی نشان داد که ترکیب ) Kin1 میلیگرم در لیتر) با NAA (10 میلیگرم در لیتر) یا 2,4-D (5/0 میلیگرم در لیتر) سبب افزایش بیشتر بیوماس جلبکی و محتوای کلروفیل میگردد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
شیلات دریافت: 1396/12/13 | پذیرش: 1396/12/13 | انتشار: 1396/12/13