مقایسه ترکیبات شیمیایی و ترکیب اسیدهای چرب عضله فیل ماهی (Huso huso Linnaeus, 1758) وحشی با نوع پرورشی
|
فاطمه جلالوند، هومن رجبی اسلامی، محمدرضا احمدی |
واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران |
|
چکیده: (4129 مشاهده) |
مطالعه حاضر به مقایسه ترکیبات شیمیایی و ترکیب اسیدهای چرب عضله فیلماهی (Huso huso) وحشی با نوع پرورشی را بررسی نموده است. تعداد چهار عدد فیلماهی سهساله پرورشی با میانگین وزنی 4/0±0/7 کیلوگرم و چهار عدد فیلماهی سهساله وحشی با میانگین وزنی مشابه بدین منظور تهیه و 5/1 کیلوگرم از عضله پشتی هر یک از ماهیان جدا شد. عضلههای حاصله پس از چرخ شدن برای اندازهگیری میزان رطوبت، پروتئین، چربی و خاکستر با سه تکرار برای هرماهی استفاده گردید. همچنین چربی نمونه آزمایشی پس از استخراج و استری شدن برای شناسایی ترکیب اسیدهای چرب عضله ماهیان آزمایشی بهکاربرده شد. مقایسه بین دادههای فیلماهیان وحشی و پرورشی با کمک آزمون t-test در سطح معنیداری 5 درصد انجام گرفت. بر اساس نتایج تفاوت معنیداری در میزان پروتئین و خاکستر عضله فیلماهی وحشی و پرورشی مشاهده نشد (05/0P>). این در حالی است که میزان رطوبت و چربی عضله فیلماهی پرورشی به ترتیب با مقادیر 13/8±52/71 درصد وزنتر و 10/0±25/5 درصد وزن خشک بیشتر و کمتر از عضله فیلماهی وحشی بود (05/0P<). همچنین میزان اسیدهای چرب پالمیتیک، اسید میرستیک و اسید دوکوزاپنتانوئیک عضله فیلماهی پرورشی به ترتیب با مقادیر 20/0±23/67، 12/0±50/0 و 64/0±39/1 درصد از کل اسیدهای چرب به شکل معنیداری بیش از عضله فیلماهی وحشی بود، درحالیکه مقدار اسید اروسیک و اسید بهنیک به ترتیب با مقادیر 13/0±85/0 و 15/0±90/0 درصد از کل اسیدهای چرب در عضله فیلماهی وحشی به شکل معنیداری بالاتر از عضله فیلماهی پرورشی ثبت گردید (05/0P<). تفاوت معنیدار در میزان سایر اسیدهای چرب عضله فیلماهیان وحشی و پرورشی مشاهده نگردید (05/0P>). یافتههای پژوهش حاضر نشان داد که عضله فیلماهی پرورشی ارزش غذایی مشابه و در مواردی بالاتر از عضله فیلماهی وحشی دارد. |
|
واژههای کلیدی: فیلماهی، پروتئین، اسید چرب، ترکیبات شیمیایی |
|
متن کامل [PDF 4918 kb]
(2025 دریافت)
|
نوع مطالعه: پژوهشي |
موضوع مقاله:
شیلات دریافت: 1396/3/21 | پذیرش: 1396/3/21 | انتشار: 1396/3/21
|
|
|
|
|
ارسال نظر درباره این مقاله |
|
|