این پژوهش باهدف بررسی تغذیه آرتمیای فرانسیسکانا (Artemia fransiscana) غنیشده با روغن کبد ماهی کاد و ویتامین C بر روی میزان رشد، بازماندگی و مقاومت لاروهای ماهی مرکب ببری در برابر تنش شوری و دمایی، در ایستگاه نرمتنان خلیجفارس بندرلنگه انجام گرفت. لاروهای ماهی مرکب ببری، بیستوپنج روز پس از هچ با میانگین طول 15/0 ± 97/15 میلیمتر و میانگین وزن 03/0 ± 53/3 گرم در 5 تیمار، همراه با سه تکرار به مخازن پرورش منتقل شدند. تیمارهای آزمایشی شامل آرتمیای بالغ فرانسیسکانای غنیشده با روغن کبد ماهی کاد حاوی 5، 10 و 15 درصد ویتامین C (به ترتیب گروههای C1، C2 و C3)، روغن کبد ماهی کاد بدون ویتامین (گروه HUFA) و آرتمیای غنی نشده (گروه شاهد) بود. در هر تکرار، 20 قطعه لارو ماهی مرکب بهصورت تصادفی به مخازن 20 لیتری معرفی گردید و تعداد 10 عدد آرتمیای بالغ در لیتر در روز جهت غذادهی لاروها استفاده شد. در پایان دوره پانزدهروزه تحقیق، بهمنظور ارزیابی مقاومت لاروهای ماهی مرکب ببری در برابر تنش، سه گروه از لاروها به مدت یک ساعت در برابر تنشهای شوری 5، 15 و 25 قسمت در هزار و تنش دمایی 10، 25 و 35 درجه سانتیگراد قرار داده شدند و میزان مرگومیر ناشی از استرس ثبت شد. نتایج پژوهش نشان داد که تغذیه با ویتامین C و اسیدهای چرب غیراشباع باعث افزایش فاکتورهای رشد و بازماندگی در لاروهای ماهی مرکب ببری شد، بهطوریکه بین تیمارهای آزمایشی و تیمار شاهد اختلاف معنیداری به لحاظ آماری مشاهده گردید (05/0P<). همچنین بررسی نتایج میزان بازماندگی پس از اعمال تنشهای شوری و دمایی، نشان داد که اگرچه بین تیمارهای آزمایشی (بهجز شاهد) اختلاف معنیداری وجود نداشت ولی میزان بازماندگی در شوری 25 قسمت در هزار و همچنین میزان بازماندگی در دمای 25 درجه سانتیگراد بیشتر بود. بهطورکلی غنیسازی آرتمیا با اسیدهای چرب ضروری و ویتامین C موجب افزایش رشد و بازماندگی در لاروهای ماهی مرکب ببری گردید.
بازنشر اطلاعات | |
![]() |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |