بررسی ارتباط بلوغ جنسی بر محتوای EPA و DHA در فیله ماهی شوریده (Otolithes ruber) در فصل تخمریزی در منطقه آبادان و خرمشهر
|
زینب باوی، مژگان خدادادی |
دانشگاه آزاد اسلامی واحد اهواز، اهواز |
|
چکیده: (۴۵۱۳ مشاهده) |
در تحقیق حاضر ارتباط بین میزان اسید چرب ایکوزاپنتانوئیک (EPA) و اسید چرب دکوزاهگزانوئیک (DHA) چربی موجود در فیله ماهی شوریده (Otolithes ruber) در منطقه آبادان و خرمشهر با برخی از ویژگیهای زیستی (جنسیت، طول و وزن کل) در فصل تخمریزی از دیماه 1392 تا خرداد 1393 موردبررسی قرار گرفت. بدین منظور ترکیب اسید چرب فیله 45 عدد ماهی شوریده طی سه مرحله (قبل از رسیدگی جنسی، اوج رسیدگی جنسی و بعد از تخمریزی) موردبررسی قرار گرفت. سنجش اسیدهای چرب با استفاده از دستگاه Varian CP-3800 (GC) انجام شد. مقایسهی میزان اسیدهای چرب در فصل تخمریزی از آزمون واریانس یکطرفه ANOVA و برای مقایسه ترکیب اسید چرب دو جنس نر و ماده از آزمون T-test از نرمافزار SPSS (VER16) استفاده گردید. نتایج نشان داد که روند تغییرات میزان اسید چرب ایکوزاپنتانوئیک (EPA) در ماهی ماده در فصل تخمریزی (مرحله قبل از رسیدگی جنسی (38/0± 62/5 درصد)، اوج رسیدگی جنسی (10/0± 99/7 درصد) و بعد از تخمریزی (36/0± 29/6 درصد) دارای اختلاف معنیدار بوده (P<0.5) و روند تغییرات میزان این اسید چرب در ماهی نر در فصل تخمریزی (مرحله قبل از رسیدگی جنسی (45/0 ± 32/5 درصد)، اوج رسیدگی جنسی (27/0 ± 09/8 درصد) و بعد از تخمریزی (42/0 ± 03/6 درصد)) نیز دارای اختلاف معنیدار بوده (5/0P<). روند تغییرات میزان اسید چرب دکوزاهگزانوئیک (DHA) در ماهی ماده در فصل تخمریزی (مرحله قبل از رسیدگی جنسی (41/0 ±48/ 18 درصد)، اوج رسیدگی جنسی (48/0 ± 41/20 درصد) و بعد از تخمریزی (32/0 ± 12/15 درصد) دارای اختلاف معنیدار بوده (5/0P<) و روند تغییرات این اسید چرب در ماهی نر در فصل تخمریزی (مرحله قبل از رسیدگی جنسی (15/1± 53/16 درصد)، اوج رسیدگی جنسی (94/0 ± 86/14 درصد) و بعد از تخمریزی (32/0 ± 12/15 درصد) نیز دارای اختلاف معنیدار بوده (5/0P<). روند تغییرات میزان اسید چرب ایکوزاپنتانوئیک (EPA) در هر سه مرحله قبل از رسیدگی جنسی، اوج رسیدگی جنسی و بعد از تخمریزی بین دو جنس اختلاف معنیدار نشان نداد (5/0 P>). میزان اسید چرب ایکوزاپنتانوئیک (EPA) در هر سه مرحله قبل از رسیدگی جنسی، اوج رسیدگی جنسی و بعد از تخمریزی در نرها (به ترتیب با مقدار 42/0 ± 03/6، 27/0 ± 09/8 و 45/0 ± 32/5 درصد) بیشتر از مادهها (به ترتیب با مقدار 38/0± 62/5، 10/0± 99/7 و 36/0± 29/6 درصد) بود. روند تغییرات میزان اسید چرب دکوزاهگزانوئیک DHA)) در هر سه مرحله بین دو جنس نر و ماده دارای اختلاف معنیدار بوده میزان اسید دکوزاهگزانوئیک (DHA) در مرحله قبل از رسیدگی جنسی و اوج رسیدگی جنسی به ترتیب با مقدار 41/0 ±48/18 درصد و 48/0 ± 41/20 درصد در مادهها بیشتر و در مرحله بعد از تخمریزی در نرها با مقدار (32/0 ± 12/15 درصد) بیشتر از مادهها (11/0 ± 09/12 درصد) مشاهده شد. |
|
واژههای کلیدی: ماهی شوریده، Otolithes ruber، ایکوزا پنتانوئیک اسید، دکوزاهزانوئیک اسید. |
|
متن کامل [PDF 248 kb]
(۱۱۱۰ دریافت)
|
نوع مطالعه: پژوهشي |
موضوع مقاله:
شیلات دریافت: 1395/1/15 | پذیرش: 1395/1/15 | انتشار: 1395/1/15
|
|
|
|
|
ارسال نظر درباره این مقاله |
|
|