دوره 7، شماره 4 - ( زمستان 1394 )                   جلد 7 شماره 4 صفحات 54-47 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

The relationship between sex and the content of EPA and DHA of muscle in Otolithes ruber in spawning season from Abadan and Khoramshahr Area. 3 2016; 7 (4) :47-54
URL: http://jmb.ahvaz.iau.ir/article-1-405-fa.html
باوی زینب، خدادادی مژگان. بررسی ارتباط بلوغ جنسی بر محتوای EPA و DHA در فیله ماهی شوریده (Otolithes ruber) در فصل تخم‌ریزی در منطقه آبادان و خرمشهر. زیست شناسی دریا. 1394; 7 (4) :47-54

URL: http://jmb.ahvaz.iau.ir/article-1-405-fa.html


دانشگاه آزاد اسلامی واحد اهواز، اهواز
چکیده:   (4658 مشاهده)

در تحقیق حاضر ارتباط بین میزان اسید چرب ایکوزاپنتانوئیک (EPA) و اسید چرب دکوزاهگزانوئیک (DHA) چربی موجود در فیله ماهی شوریده (Otolithes ruber) در منطقه آبادان و خرمشهر با برخی از ویژگی‌های زیستی (جنسیت، طول و وزن کل) در فصل تخم­ریزی از دی‌ماه 1392 تا خرداد 1393 موردبررسی قرار گرفت. بدین منظور ترکیب اسید چرب فیله 45 عدد ماهی شوریده طی سه مرحله (قبل از رسیدگی جنسی، اوج رسیدگی جنسی و بعد از تخم‌ریزی) موردبررسی قرار گرفت. سنجش اسیدهای چرب با استفاده از دستگاه Varian CP-3800 (GC) انجام شد. مقایسه­ی میزان اسیدهای چرب در فصل تخم­ریزی از آزمون واریانس یک‌طرفه ANOVA و برای مقایسه ترکیب اسید چرب دو جنس نر و ماده از آزمون T-test از نرم‌افزار SPSS (VER16) استفاده گردید. نتایج نشان داد که روند تغییرات میزان اسید چرب ایکوزاپنتانوئیک (EPA) در ماهی ماده در فصل تخم­ریزی (مرحله قبل از رسیدگی جنسی (38/0± 62/5 درصد)، اوج رسیدگی جنسی (10/0± 99/7 درصد) و بعد از تخم­ریزی (36/0± 29/6 درصد) دارای اختلاف معنی‌دار بوده (P<0.5) و روند تغییرات میزان این اسید چرب در ماهی نر در فصل تخم­ریزی (مرحله قبل از رسیدگی جنسی (45/0 ± 32/5 درصد)، اوج رسیدگی جنسی (27/0 ± 09/8 درصد) و بعد از تخم­ریزی (42/0 ± 03/6 درصد)) نیز دارای اختلاف معنی­دار­ بوده (5/0P<). روند تغییرات میزان اسید چرب دکوزاهگزانوئیک (DHA) در ماهی ماده در فصل تخم­ریزی (مرحله قبل از رسیدگی جنسی (41/0 ±48/ 18 درصد)، اوج رسیدگی جنسی (48/0 ± 41/20 درصد) و بعد از تخم­ریزی (32/0 ± 12/15 درصد) دارای اختلاف معنی­دار بوده (5/0P<) و روند تغییرات این اسید چرب در ماهی نر در فصل تخم­ریزی (مرحله قبل از رسیدگی جنسی (15/1± 53/16 درصد)، اوج رسیدگی جنسی (94/0 ± 86/14 درصد) و بعد از تخم­ریزی (32/0 ± 12/15 درصد) نیز دارای اختلاف معنی­دار ­بوده (5/0P<). روند تغییرات میزان اسید چرب ایکوزاپنتانوئیک (EPA) در هر سه مرحله قبل از رسیدگی جنسی، اوج رسیدگی جنسی و بعد از تخم­ریزی بین دو جنس اختلاف معنی‌دار نشان نداد (5/0 P>). میزان اسید چرب ایکوزاپنتانوئیک (EPA) در هر سه مرحله قبل از رسیدگی جنسی، اوج رسیدگی جنسی و بعد از تخم­ریزی در نرها (به ترتیب با مقدار 42/0 ± 03/6، 27/0 ± 09/8 و 45/0 ± 32/5 درصد) بیشتر از ماده­ها (به ترتیب با مقدار 38/0± 62/5، 10/0± 99/7 و 36/0± 29/6 درصد) بود. روند تغییرات میزان اسید چرب دکوزاهگزانوئیک DHA)) در هر سه مرحله بین دو جنس نر و ماده دارای اختلاف معنی‌دار بوده میزان اسید دکوزاهگزانوئیک (DHA) در مرحله قبل از رسیدگی جنسی و اوج رسیدگی جنسی به ترتیب با مقدار 41/0 ±48/18 درصد و 48/0 ± 41/20 درصد در ماده‌ها بیشتر و در مرحله بعد از تخم­ریزی در نرها با مقدار (32/0 ± 12/15 درصد) بیشتر از ماده‌ها (11/0 ± 09/12 درصد) مشاهده شد.

متن کامل [PDF 248 kb]   (1291 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: شیلات
دریافت: 1395/1/15 | پذیرش: 1395/1/15 | انتشار: 1395/1/15

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله علمی پژوهشی زیست شناسی دریا می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 All Rights Reserved | Journal of Marine Biology

Designed & Developed by : Yektaweb