دوره 15، شماره 1 - ( بهار 1402 )                   جلد 15 شماره 1 صفحات 0-0 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Rahmati R, Naderi Jelodar M, Doustdar M. Water quality of Sirvan River (Kurdistan) based on zooplankton biological indices. 3 2023; 15 (1)
URL: http://jmb.ahvaz.iau.ir/article-1-1007-fa.html
رحمتی رحیمه، نادری جلودار مهدی، دوستدار مسطوره. مطالعه کیفیت آب رودخانه سیروان (کردستان) بر اساس شاخص های زیستی زئوپلانکتونی. زیست شناسی دریا. 1402; 15 (1)

URL: http://jmb.ahvaz.iau.ir/article-1-1007-fa.html


چکیده:   (617 مشاهده)
زئوپلانکتون­ها به‌عنوان نشانگرهای زیستی از پتانسیل بالایی برخوردار بوده و شاخص خوبی برای تغییرات محیطی ناشی از فعالیت­های تأثیرگذار می­باشند. مطالعه حاضر باهدف تعیین کیفیت آب رودخانه سیروان کردستان، در سرشاخه‌های گاوه­رود و قشلاق­رود، با استفاده از بررسی تنوع و تراکم زئوپلانکتون­­ ها و نیز بهره­ گیری از شاخص­های زیستی شانون و ساپروبی زئوپلانکتونی، به مدت یک سال در 5 ایستگاه (4 ایستگاه از بالادست رودخانه قشلاق تا نزدیک مخزن سد ژاوه و یک ایستگاه در شاخه گاوه­رود) در 1400-1399 انجام شد. نمونه­ برداری از زئوپلانکتون با استفاده از فیلتر آب با تور پلانکتونی 50 میکرومتر انجام گرفت و نمونه­ ها پس از فیکس با فرمالین و آماده ­سازی مورد مشاهده میکروسکوپی قرار گرفتند. 17 گونه زئوپلانکتونی از پروتوزوآ (Protozoa)، روتیفرا (Rotifera)، کلادوسرا (Cladocera) و کوپه ­پودا (Copepoda) در ایستگاه ­های مختلف طی نمونه ­برداری شناسایی شد. تراکم زئوپلانکتون­ ها در ایستگاه­ های 2 و 3 در مقایسه با سایر ایستگاه­ ها شرایط متفاوتی را نشان دادند. در ایستگاه­های 3 (97/2) و 1 (18/2) به ترتیب، بیشترین و کمترین میانگین شاخص ساپروبی محاسبه شد. همچنین بیشترین و کمترین میانگین شاخص شانون نیز به ترتیب در ایستگاه 5 (56/1) و ایستگاه 3 (04/1) به دست آمد. ایستگاه­های 2 و 3 شرایط متفاوتی در تراکم زئوپلانکتون­ها از سایر ایستگاه­ ها نشان دادند، همچنین در این دو ایستگاه بالاترین مقادیر شاخص ساپروبی (آلودگی آلی) نیز محاسبه شد. در این مطالعه جمعیت زئوپلانکتون­ ها در فصل زمستان متمایز از سایر فصول (به‌ویژه تابستان) بوده است و عدم تفاوت معنادار شاخص تنوع شانون بین ایستگاه­ ها در طول سال حاکی از پایداری آلودگی آلی در طول رودخانه می­ باشد. درمجموع وضعیت آلودگی آلی ایستگاه­های نمونه ­برداری بر مینای شاخص ساپروبی در شرایط آلفا و بتا مزوساپروب (آلودگی متوسط-شدید) بوده است.
     
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: شیلات
دریافت: 1402/10/21 | پذیرش: 1402/2/2 | انتشار: 1402/2/2

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله علمی پژوهشی زیست شناسی دریا می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 All Rights Reserved | Journal of Marine Biology

Designed & Developed by : Yektaweb