زئوپلانکتونها بهعنوان نشانگرهای زیستی از پتانسیل بالایی برخوردار بوده و شاخص خوبی برای تغییرات محیطی ناشی از فعالیتهای تأثیرگذار میباشند. مطالعه حاضر باهدف تعیین کیفیت آب رودخانه سیروان کردستان، در سرشاخههای گاوهرود و قشلاقرود، با استفاده از بررسی تنوع و تراکم زئوپلانکتون ها و نیز بهره گیری از شاخصهای زیستی شانون و ساپروبی زئوپلانکتونی، به مدت یک سال در 5 ایستگاه (4 ایستگاه از بالادست رودخانه قشلاق تا نزدیک مخزن سد ژاوه و یک ایستگاه در شاخه گاوهرود) در 1400-1399 انجام شد. نمونه برداری از زئوپلانکتون با استفاده از فیلتر آب با تور پلانکتونی 50 میکرومتر انجام گرفت و نمونه ها پس از فیکس با فرمالین و آماده سازی مورد مشاهده میکروسکوپی قرار گرفتند. 17 گونه زئوپلانکتونی از پروتوزوآ (Protozoa)، روتیفرا (Rotifera)، کلادوسرا (Cladocera) و کوپه پودا (Copepoda) در ایستگاه های مختلف طی نمونه برداری شناسایی شد. تراکم زئوپلانکتون ها در ایستگاه های 2 و 3 در مقایسه با سایر ایستگاه ها شرایط متفاوتی را نشان دادند. در ایستگاههای 3 (97/2) و 1 (18/2) به ترتیب، بیشترین و کمترین میانگین شاخص ساپروبی محاسبه شد. همچنین بیشترین و کمترین میانگین شاخص شانون نیز به ترتیب در ایستگاه 5 (56/1) و ایستگاه 3 (04/1) به دست آمد. ایستگاههای 2 و 3 شرایط متفاوتی در تراکم زئوپلانکتونها از سایر ایستگاه ها نشان دادند، همچنین در این دو ایستگاه بالاترین مقادیر شاخص ساپروبی (آلودگی آلی) نیز محاسبه شد. در این مطالعه جمعیت زئوپلانکتون ها در فصل زمستان متمایز از سایر فصول (بهویژه تابستان) بوده است و عدم تفاوت معنادار شاخص تنوع شانون بین ایستگاه ها در طول سال حاکی از پایداری آلودگی آلی در طول رودخانه می باشد. درمجموع وضعیت آلودگی آلی ایستگاههای نمونه برداری بر مینای شاخص ساپروبی در شرایط آلفا و بتا مزوساپروب (آلودگی متوسط-شدید) بوده است.
Rahmati R, Naderi Jelodar M, Doustdar M. Water quality of Sirvan River (Kurdistan) based on zooplankton biological indices. 3 2023; 15 (1) URL: http://jmb.ahvaz.iau.ir/article-1-1007-fa.html
رحمتی رحیمه، نادری جلودار مهدی، دوستدار مسطوره. مطالعه کیفیت آب رودخانه سیروان (کردستان) بر اساس شاخص های زیستی زئوپلانکتونی. زیست شناسی دریا. 1402; 15 (1)