هدف از انجام مطالعه حاضر مقایسه ترکیب شیمیایی و پروفایل اسیدهای چرب بافت عضلانی ماهی کپور معمولی دریای خزر، کپور پرورشی و کپور دریایی پرورش داده شده بود. در بین شاخصهای مورد مطالعه (پروتئین، چربی و رطوبت) تفاوت معنیداری بین کپور دریای خزر،کپور دریایی پرورش داده شده و کپور پرورشی مشاهده نشد، اما محتوای خاکستر در کپور دریایی وحشی با کپور دریایی پرورشیاختلاف معنیداری داشت (05/0 ≥p).بررسی پروفایل اسید چرب نشان داد که تفاوت معنیداری از نظر مقدار اسیدهای چربSFA، MUFA،PUFA،3-ω، 6-ω،EPA+DHA، نسبت ω-3/ω-6 و PUFA/SFA بین کپور پرورشی و کپور دریایی پرورشی وجود ندارد(05/0≥p).اما مقدار اسیدهای چربSFA، MUFA و PUFA،3-ω، EPA+DHA، نسبت ω-3/ω-6 و PUFA/SFA در کپور دریایی وحشیتفاوت معنیدار آماریبا کپور پرورشی و نیز کپور دریایی پرورشی داشت، بهطوری که مقدار اسیدهای چرب PUFA،ω-3 ، EPA+DHA،نسبت ω-3/ω-6وPUFA/SFA در کپور وحشی دریای خزر در مقایسه با کپور پرورشی و نیز کپور دریایی پرورشی به طورمعنیداری بالاتر بود(05/0 ≥p). با توجه به اینکه نسبت PUFA/SFAو ω-3/ω-6در ماهی کپور پرورشی، کپور دریایی پرورشی و کپور دریایی وحشی بیشتر از نسبت توصیه شده بود، لذا هر سه نوع ماهی مورد مطالعه از نظر منابع شیلاتی و غذایی بسیار ارزشمند است. ولی به جهت بالاتر بودن مقادیر PUFA،3 -ω،ω-3/ω-6 ،PUFA/SFA، EPA+DHA، DHA/EPAدر کپور دریایی وحشی ارزش تغذیهای آن به مراتب بالاتر از کپور پرورشی و کپور دریایی پرورشی میباشد.
Ghelich A, Sheykhi J. Comparison of the chemical composition and fatty acids profile of wild carp (Cyprinuscarpio), farmaed carp and wild farmed carp. 3 2014; 5 (4) :31-44 URL: http://jmb.ahvaz.iau.ir/article-1-253-fa.html