۹ نتیجه برای تراکم
حدیثه دادرس ، شعبانعلی نظامی ، حسین خارا ، شهروز برادران نویری،
دوره ۳، شماره ۱ - ( ۳-۱۳۹۰ )
چکیده
تحقیق حاضر در سال ۱۳۸۸ به مدت ۲ ماه در مرکز تکثیر و پرورش ماهیان خاویاری شهید بهشتی و انستیتو تحقیقات بینالمللی ماهیان خاویاری دکتر دادمان رشت انجام پذیرفت. جهت انجام این تحقیق از ۱۱ مولد نر وحشی استفاده گردید، بطوری که در طی یک فصل تکثیر از هر مولد پس از تزریق هورمون اسپرم گیری شده و نمونه اسپرم های هر مولد بطور جداگانه مورد بررسی قرار گرفتند. در نهایت پس از عمل لقاح و تفریخ لاروهای حاصل، میزان درصد لقاح و نرخ تفریخ اندازه گیری شد. تجزیه و تحلیل روابط پارامترهای تراکم و pH اسپرم با شاخص های تکثیر بازگوکننده این بود که بین نرخ تفریخ و pH اسپرم (۰۵/۰>r=۰/۷۱۱ ,P) و pH اسپرم و درصد لقاح (۰۵/۰> r=۰/۶۳۳ ،P) ارتباط مثبت و مستقیم وجود داشت. اما بین تراکم اسپرم و درصد لقاح (۰۵/۰> r=۰/۶۴ ,P) و نیز بین تراکم اسپرم و نرخ تفریخ این ارتباط منفی بود (r=۰/۷۴۵ ,P <۰/۰۱).
خداپرست نوربخش ، ابوالقاسم روحی، مریم شاپوری، مژگان روشن طبری، رحیمه رحمتی، حسن نصراله زاده ساروی، فریبا واحدی،
دوره ۴، شماره ۳ - ( ۹-۱۳۹۱ )
چکیده
بررسی ترکیب گونهای و ساختار جمعیت زئوپلانکتونهای حوضه جنوبی دریای خزر در سه منطقه تجارتی بنادر امیرآباد، نوشهر و بندر انزلی بهصورت فصلی در سال ۱۳۸۸ انجام شد. مجموعاً ۲۴ گونه جمعیت زئوپلانکتون را تشکیل دادند که این گروهها شامل گروه پاروپایان (Copepoda) با ۴ گونه، گروه آنتنمنشعبان (Cladocera) با ۷ گونه، گروه گردانتنان (Rotatoria) با ۹ گونه، گروه تک یاختهایها (Protozoa) با ۲ گونه و گروه پلانکتون موقتی (Meroplankton) با ۲ گونه بودند. بیشترین تعداد گونه زئوپلانکتون در فصل پاییز و زمستان (۲۱ گونه) و کمترین آن در فصل تابستان (۱۵ گونه) به ثبت رسید. مطالعه ساختار جمعیتی زئوپلانکتون نشان داد که متوسط تراکم سالیانه زئوپلانکتون ۱۱۱۴±۳۸۴۸ عدد در متر مکعب و میانگین زیتوده آن ۶/۹±۱/۳۵ میلی-گرم بر متر مکعب به ثبت رسید. بیشترین میزان تراکم سالیانه زئوپلانکتون متعلق به گروه پاروپایان بوده که متوسط تراکم و زیتوده آن بهترتیب ۸۱۰±۳۰۸۵ عدد در متر مکعب و ۷/۵±۹/۲۳ میلیگرم بر متر مکعب بود. بررسی فصلی زئوپلانکتونها نشان داد که بیشترین متوسط تراکم سالیانه مربوط به فصل تابستان با ۱۲۳۰±۴۳۹۰ عدد در متر مکعب و بیشترین میانگین زیتوده آن در فصل زمستان با ۹/۱۵±۹/۴۸ میلیگرم بر متر مکعب به ثبت رسید. هدف از این مطالعه بررسی جمعیت زئوپلانکتون در مناطق انزلی، نوشهر و امیرآباد بود که بیشترین میزان تراکم و زیتوده زئوپلانکتون در انزلی با ۱۳۵۲±۵۷۸۹ عدد در متر مکعب و ۱/۱۱±۷/۴۴ میلیگرم بر متر مکعب و کمترین میزان آن در منطقه نوشهر با ۶۵۸±۳۱۴۲ عدد در متر مکعب و ۰/۸±۲/۳۲ میلیگرم بر متر مکعب به ثبت رسید.
علیرضا علیپور، شهروز برادران نویری، محمدرضا نوروز فشخامی، قباد آذری تاکامی، حبیب وهابزاده،
دوره ۴، شماره ۳ - ( ۹-۱۳۹۱ )
چکیده
یکی از عوامل موثر در بهبود کیفیت تکثیر ماهیان خاویاری کیفیت و کمیت گامتهای نر میباشد. این مطالعه بهمنظور بررسی کمی اسپرماتوزوئید در تاسماهی ایرانی (Acipenserpersicus) از طریق شمارش عددی با لام هماسیتومتر، درصد اسپرماتوکریت و طیف سنجی در طول موجهای ۳۷۰، ۴۰۰، ۴۵۰، ۵۰۰، ۵۵۰، ۶۰۰ و ۷۰۰ نانومتر انجام گرفت. در بررسی مورفومتریک سلول اسپرم تاسماهی ایرانی میانگین طول کل ۱۵/۴± ۶۹/۶۴ میکرون، میانگین طول دم ۱۷/۴±۲۵/۵۵ میکرون، میانگین طول سر ۴۸/۰±۴۴/۹ و میانگین عرض سر ۳۳/۰±۴۷/۲ میکرون بدست آمد. بر اساس آزمون آماری همبستگی بین عرض سر و طول سر با طول کل اسپرم در گونههای مورد نظر دیده نشده و ارتباط بین این عوامل ضعیف برآورد گردید. میانگین تراکم اسپرم در این بررسی ۱۰۹× ۳۶۹/۱± ۰۴۷/۲ اسپرم در میلیلیتر و میزان درصد اسپرماتوکریت ۵۳/۶± ۸۵/۱۰ درصد اندازهگیری شد. در روش طیف سنجی، نتایج نشان داده شد که با افزایش طول موج میزان جذب کاهش مییابد. در تمام طول موجهای مورد بررسی، بین تراکم اسپرم و میزان جذب، همبستگی بالایی مشاهده شد. براساس آزمون ضریب همبستگی در تاسماهی ایرانی، طول موج ۷۰۰ نانومتر نسبت به سایر طول موجها از همبستگی بیشتری برخودار بود. همچنین بین درصد اسپرماتوکریت و میزان جذب در طول موجهای مختلف اختلاف معنیداری مشاهده نشده و طول موج ۷۰۰ نانومتر نسبت به سایر طول موجها همبستگی بیشتری را نشان داد. این یافته نشان داد که بین عوامل اسپرماتوکریت، تراکم و جذب نوری در اسپرم تاسماهی ایرانی همبستگی معنیداری دیده شده و هر یک از این روشها میتواند در بررسی غلظت اسپرم این ماهی مورد استفاده قرار گیرد.
مجید محمدنژاد شموشکی، علی کاربخش راوری، مرتضی مازینی،
دوره ۴، شماره ۴ - ( ۱۲-۱۳۹۱ )
چکیده
در آبزیپروری به دلیل مقرون به صرفه بودن، ماهیان پرورشی با تراکم بیشتر از محیط طبیعی در استخرهای پرورشی نگهداری میشوند. تراکم مناسب ذخیرهسازی در رشد و پرورش ماهیان تاثیرات زیادی میگذارد. به این منظور این آزمایش در ۸ هفته به منظور بررسی تراکمهای مختلف بر روی رشد ماهی سفید انجام پذیرفت. آزمایشات در ۵ تیمار و ۳ تکرار بصورت: تیمار ۱: با تراکم ۱۰ عدد (۱۷۴/۰ کیلوگرم بر متر مکعب)، تیمار ۲: با تراکم ۲۰ عدد (۳۴۸/۰ کیلوگرم بر متر مکعب)، تیمار ۳: با تراکم ۳۰ عدد (۵۲۲/۰ کیلوگرم بر متر مکعب)، تیمار ۴: با تراکم ۴۰ عدد (۶۹۶/۰ کیلوگرم بر متر مکعب) و تیمار ۵: با تراکم ۵۰ عدد (۸۷۰/۰ کیلوگرم بر متر مکعب) ماهی سفید در حجم ۲۰ لیتر آب انجام پذیرفت. نرخ غذادهی بر اساس ۱۰ درصد وزن بدن کل بچه ماهیان یک تکرار، در روز صورت گرفت. با توجه به نتایج بدست آمده از این تحقیق مشخص گردید که بین تیمارهای مورد بررسی از نظر وزن و طول بدن ماهی اختلاف معنیدار آماری وجود دارد (۰۵/۰>P). بطوریکه بیشترین افزایش وزن و طول را بچهماهیان سفید تیمار ۳ با تراکم ۳۰ عدد (۵۲۲/۰ کیلوگرم بر متر مکعب)، داشتند. همچنین اختلاف معنیدار در میزان ضریب تبدیل غذایی، ضریب رشد ویژه، درصد افزایش وزن بدن، رشد روزانه، ضریب چاقی و درصد بازماندگی مشاهد شد (۰۵/۰>P). با توجه به نتایج حاصل از این بررسی به نظر میرسد بهترین تراکم برای بچه ماهی سفید در استخرهای پرورشی تراکم ۳۵۰ هزار قطعه در هر هکتار میباشد که این امر باعث استفاده بهینه از استخرهای پرورشی تا رهاسازی بچه ماهیان به دریا میگردد.
محمد برهانی جلودار، ابوالقاسم اسماعیلی فریدونی، سید محمد باقر نبوی،
دوره ۵، شماره ۲ - ( ۴-۱۳۹۲ )
چکیده
جهت مطالعه نوسانات فصلی،تراکم و زیتوده فون ماکروبنتیک، نمونهبرداری فصلی بانمونهبردار گرب بمدت یکسال (۸۷-۱۳۸۶) در سه عمق مختلف (۵، ۱۰ و ۱۵ متری) در سه ترانسکت (۹ ایستگاه) در سواحل دریای خزر (شهرستان بابلسر) و سه ایستگاه در منطقه مصبی رودخانه بابلرود انجام شد. سخت پوستان، دوکفه ایها و پلیکتها گروههای غالب ماکروبنتیک در فصول مختلف سال در اعماق مختلف دریا بودند؛ در حالیکه دوکفهایها و سخت پوستان در مصب غالبیت داشتند.تراکم و بیوماس ماکروبنتوزها با افزایش عمق روند صعودی نشان داد به طوریکه بیشترین مقدار در عمق ۱۵ متری به دلیل دانهبندی ریزتر ذرات رسوب، افزایش مواد آلی و ثبات بستر دیده شد. دو عامل دانهبندی رسوبات و عمق آب بیشترین تاثیر را بر ماکروبنتیکهای نواحی ساحلی دریا داشته،در حالیکه شوری آب بیشترین تاثیر را در مصب رودخانه بر میزان تراکم و زیتوده ماکروبنتوزها داشت. دادههای این مطالعه نشان داد که ناحیه مصبی رودخانه بابلرود دارای گروههایماکروبنتیککمتری نسبت به ناحیه دریایی بوده ولی تراکم و زیتودهآنها در ناحیه مصبی بیشتر از سواحل دریا بود.
ابوالقاسم روحی، فاطمه باقریان، نوربخش خداپرست،
دوره ۵، شماره ۳ - ( ۹-۱۳۹۲ )
چکیده
بررسی تنوع گونهای و ساختار جمعیت زئوپلانکتونهای حوزه جنوبی دریای خزر در دو منطقه نوشهر و انزلی با کشش عمودی تور پلانکتون با چشمه ۱۰۰ میکرون در اعماق۵، ۱۰، ۱۵ و ۲۰ متر به صورت فصلی در سال ۱۳۹۰ انجام شد. زئوپلانکتونهای مورد بررسی در این مطالعه شامل گروه پاروپایان (۲ گونه)، گروه آنتنمنشعبان (۱ گونه)، گروه کشتیچسبها (۱ گونه)، گروه گردتنان (۲ گونه)، گروه تک یاختهایها (۱ گونه) و گروه پلانکتون موقتی (۳ گونه) بودند. مطالعه ساختار جمعیتی زئوپلانکتون نشان داد که متوسط تراکم سالیانه زئوپلانکتون ۵۵۲±۳۱۲۰ عدد در متر مکعب و میانگین زیتوده آن ۰/۵±۵/۲۲ میلیگرم بر متر مکعب به ثبت رسید. بیشترین میزان تراکم سالیانه زئوپلانکتون متعلق به گروه پاروپایان بوده که متوسط تراکم و زیتوده آن بهترتیب ۶۰±۹۹۸ عدد در متر مکعب و ۳/۰±۱/۴ میلی گرم بر مترمکعب بود. بررسی فصلی (پراکنش زمانی) ساختار جمعیتی زئوپلانکتون در مناطق نمونهبرداری نشان داد که بیشترین متوسط تراکم سالیانه مربوط به فصل بهار با ۷۷۰±۳۷۶۷ عدد در متر مکعب و بیشترین میانگین زیتوده با ۴/۷±۹/۳۲ میلیگرم بر مترمکعب به ثبت رسید. همچنین بررسی پراکنش فصلی گروههای زئوپلانکتونی نشان میدهد که گروه سخت پوستان ۵/۷۰ درصد تراکم و ۴/۳۶ درصد زیتوده را بهخود اختصاص دادهاند.
رضا قربانی واقعی، علیرضا اسدی ، اکبر پای گذار،
دوره ۵، شماره ۳ - ( ۹-۱۳۹۲ )
چکیده
کوکلودینیومCochlodinium polykrikoides)) یک دینوفلاژل مضر بوده که با شکوفایی خود در آبهای ساحلی جهان بعنوان یکی از عوامل مرگ و میر ماهیان شناخته شده واز سال ۱۳۸۶ در آبهای خلیج فارس مشاهده شده است.کشت جلبک کوکلودینیوم با استفاده از محیط کشتهای مختلفی شامل f/۲(تغییر یافته)، گیلارد (f/۲-Si)، TMRL، Conway وESMانجام شد. کشت کوکلودینیوم در لولههای آزمایش، ارلنهای ۱۰۰۰-۱۰۰ میلیلیتری و آکواریومهای ۱۶ لیتری (هر یک با ۱۰ لیتر آبگیری) با ۳ تکرار در هر تیمار، در آب باشوری ۳۲ قسمت در هزار، درجه حرارت ۲۵ درجه سانتیگراد،شدت نور ۵۰۰۰ لوکس و ۱۲ ساعت تاریکی و ۱۲ ساعت روشنایی انجام گرفت. با استفاده از محیط کشت گیلارد f/۲ (تغییر یافته)، حداکثر تعداد شمارش شده در تیمارها (میانگین ۳ تکرار در هر تیمار) درلوله آزمایش ۳۲۸۳۰۰۰ سلول در لیتر وبا استفاده از محیط کشت TMRLدر لوله آزمایش ۳۶۸۳۰۰۰ سلول در لیتر بود. با استفاده از محیط کشت گیلارد f/۲ (تغییر یافته)،در ارلن ۲۰۰ میلیلیتری ۶۳۹۳۰۰۰ سلول در لیتر، در ارلن ۵۰۰ میلیلیتری ۲۸۳۳۰۰۰ سلول در لیتر و با استفاده از محیط کشت TMRLدر ارلن ۱۰۰ میلیلیتری ۳۲۰۷۰۰۰ سلول در لیتر، در ارلن ۲۰۰ میلیلیتری ۳۰۴۰۰۰۰ سلول در لیتر، در ارلن ۱۰۰۰ میلی لیتری ۲۳۲۵۰۰۰ سلول در لیترشمارش گردید.فقط محیط کشت گیلارد f/۲ (تغییر یافته) امکان کشت انبوه این گونه را در حد آکواریوم میسر ساخت. کشت کوکلودینیوم با استفاده از محیط کشت TMRL در آکواریوم نتایج مطلوبی را نداشته و فقط در یک آکواریوم از ۳ آکواریوم تراکم تا ۹۱۰۰۰۰ سلول در لیتر رسید. با استفاده از محیط کشت گیلارد f/۲ (تغییر یافته)، میانگین ۳ تکرار در هر تیمار درآکواریوم ۳۶۰۰۰۰۰ سلول در لیتر،و با استفاده از محیط کشت TMRL در آکواریوم ۵۵۰۰۰۰ بوده است. تکثیر کوکلودینیوم با استفاده از محیط کشت های Conway و گیلارد (f/۲-Si) کاملا ناموفق بود. محیط کشت ESM، از اثرات مثبت کمتری برخوردار و فقط در لوله های آزمایش و ارلن های ۱۰۰ میلی لیتری تا حدودی موفق بود. در مجموع میتوان نتیجه گرفت که شکوفایی و کشت انبوه کوکلودینیوم نیازمند شرایط خاص و محیط کشت ویژهای است که فقط با استفاده از محیط کشت گیلارد f/۲ (تغییر یافته) تحقق یافته است.
نسیم تجویدی، حامد منوچهری، مریم شاپوری،
دوره ۷، شماره ۲ - ( ۵-۱۳۹۴ )
چکیده
این تحقیق، بهمنظور شناسایی و ارزیابی فراوانی زئوپلانکتونها در آبهای محدوده بندر عسلویه در ۶ ایستگاه و دو فصل بهار و پاییز ۱۳۹۱ انجام شد. نمونهبرداری زئوپلانکتونها با تور زئوپلانکتون (چشمه ۳۰ میکرون) و نمونهبرداری از آب با دستگاه روتنر انجام شد. فاکتورهای دما، شوری، اکسیژن محلول، کدورت، pH و ذرات کل محلول اندازه گیری شدند. برای این منظور تور بهصورت عمودی از عمق ۱۵ متری بالا کشیده میشد و محتویات آن پس از انتقال به داخل ظروف پلاستیکی نمونهبرداری ۵/۰ لیتری به آزمایشگاه منتقل و متناسب با حجم نمونه، فرمالین ۴ درصد بهعنوان فیکساتیو به محتویات ظرف اضافه کرده تثبیت گردید. مطابق با نتایج، ۷ خانواده و ۲۱ جنس شناسایی شدند. درصد ترکیب گروههای غالب شناساییشده شامل کوپهپودا (Copepoda) ۷۶ درصد، زئوبنتوز (Zoobenthos) ۱۳ درصد، دوکفهای (Bivalva) ۵ درصد، کلادوسرا (Cladocera) ۳ درصد، بالانئیده (Balanidae) ۲ درصد و ایکتیوپلانکتون (Icthyioplankton) ۱ درصد بودند. در فصل پاییز بیشترین تراکم را جنس Halicyclops sp. با تعداد ۱۴۶۲۵۰۰۰۰ عدد در مترمکعب و کمترین تراکم را Foraminifera با ۵۰۰۰۰ عدد در مترمکعب و در فصل بهار بیشترین تراکم را جنس Halicyclops sp. با ۱۲۴۷۵۰۰۰ عدد در مترمکعب و کمترین تراکم را جنس Cypris sp. با ۲۵۰۰ عدد در مترمکعب دارا بودند. جنس غالب آبهای بندر عسلویه Halicyclops sp. بود که در هر دو فصل نمونهبرداری مشاهده شد. بیشترین تراکم در ایستگاه دهانه حوضچه با تعداد ۴۳/۲۱۹۰۹۳۲۱ عدد در مترمکعب و کمترین فراوانی ۵۷/۳۰۷۰۶۷۸ عدد در مترمکعب در ایستگاه پتروشیمی پردیس شمارش گردید. نتایج آزمون ANOVA نشان داد، اختلاف معنیدار قوی در تراکم زئوپلانکتون در دو فصل مشاهده گردید (۰۵/۰>P). نتایج آزمون همبستگی بیانگر وجود ارتباط قوی و مثبت بین دما، اکسیژن محلول (از عوامل محیطی) و تراکم زئوپلانکتونها در آبهای مجاور بندر عسلویه بود (۰۱/۰>P).
حسن نصراله زاده ساروی، عبداله هاشمیان، عبداله سلیمان رودی، غلامرضا سالاروند، آسیه مخلوق،
دوره ۹، شماره ۱ - ( ۳-۱۳۹۶ )
چکیده
با توجه به نقش مهم کف زیان در عملکرد و سلامت اکوسیستم و تأمین غذای بسیاری از ماهیان، مطالعه حاضر باهدف جمعبندی و ارائه آخرین نتایج بهدستآمده از تجمع کف زیان (لیست گونهای، تراکم، زیتوده و شاخص تنوع گونهای) در اواخر دهه ۱۳۸۰ (سالهای ۸۹-۱۳۸۷) و مقایسه با مقادیر مشابه در سال ۱۳۷۵ (دادههای مرجع در سال ثبات اکوسیستم) صورت گرفت. همچنین روابط بین این تجمع زیستی با برخی فاکتورهای محیطی و خصوصیات بستر موردبررسی آماری قرار گرفت. بر اساس نتایج در هریک از ردههای پرتاران، سختپوستان، حشرات و دوکفهایها به ترتیب ۶، ۵۱، ۱ و ۵ گونه شناسایی شد. حدود ۷/۸۰ درصد از مجموع گونهها (۶۳ گونه)، در سال ثبات اکوسیستم (۱۳۷۵) مشاهده شد؛ اما در سالهای ۱۳۸۷، ۱۳۸۸، ۱۳۸۹ با کاهش معنیدار (۰۵/۰P<) همراه بود و میزان آن در این سه سال به ترتیب به ۷/۳۸، ۶/۵۱ و ۴/۴۸ درصد از کل گونهها رسید. گونه Streblospio sp. (از رده پرتاران) در تمام فصول از سالهای ۸۹-۱۳۸۷ (برخلاف سال ۱۳۷۵) غالب بود. میانه تراکم و شاخصهای گونهای (شانون و یکنواختی) در سالهای ۸۹-۱۳۸۷ نسبت به سال ۱۳۷۵، بهطور معنیداری کاهش داشتند (۰۵/۰P<). در بررسیهای آزمون مؤلفه اصلی، دمای آب و TOM، در دوره اول (سال ۱۳۷۵) و نیز دوم (۸۹-۱۳۸۷) همبستگی معنیدار با تراکم کف زیان داشت. در بررسیهای فصلی دوره دوم، جنس و اندازه ذرات بستر بندرت همبستگی معنیدار با تراکم کف زیان نشان داد، ولی میزان pH علاوه بر فصول گرم در فصول سرد آن نیز دارای اثر معنیدار بود. نتیجه اینکه با توجه به شواهدی از قبیل کاهش پارامترهای بیولوژیکی کف زیان، جابجایی گروههای عمده و گونههای غالب در طی فصول مختلف، غالبیت تراکمی گونه مهاجم و تغییر در الگوی روابط بین این موجودات با برخی پارامترهای محیطی و جنس بستر، نسبت به دادههای مرجع، فرضیه عدم ثبات و وجود اغتشاش همچنان در اکوسیستم دریای خزر مطرح میباشد.