۶ نتیجه برای ربانی
منصوره قائنی ، عباس متین فر ، مهدی سلطانی ، محمد ربانی ،
دوره ۱، شماره ۲ - ( تابستان ۱۳۸۸ )
چکیده
در این تحقیق گونه خالص اسپیرولینا از اندونزی به منظور کشت به ایران منتقل شد. پس از بررسی های میکروسکوپی با استفاده از کلید شناسایی طبق شکل ظاهری، قطر و طول سلول، و اندازه تریکومهای جلبک سلول در محیط مایع و نیمه جامد به عنوان Arthrospira platensis شناسایی شد. جلبک در محیط آزمایشگاه طی ۴۰ روز کشت داده شد و هر ۲ روز یکبار تراکم سلولها محاسبه شد. ابتدا در ظروف ۳۰۰ml و سپس در ظروف ۵/۱ لیتری درشرایط آزمایشگاهی کشت داده شدو سپس با هدف تولید نیمه انبوه در شرایط گلخانه ای به منظور کنترل دما و با استفاده از محیط کشت جردن و نور غیر مستقیم خورشید در وان های ۱۰۰ لیتری اسپیرولینا تولید گردید. هر کدام از تیمار ها ۵ تکرار داشتند. بیشترین تراکم سلولی در ظروف ۳۰۰ میلی لیتری در یک دوره ۱۸ روزه با ۲ml/l محیط کشت کانوی، ۲۰ml/l بذر اسپیرولینا با تراکم اولیه ۱۷۵۰۰cell/ml در شرایط نوری ۱۶ ساعت روشنایی و ۸ ساعت تاریکی با لامپ فلورسانت ۴۰ واتی و ۲۴ ساعت هوادهی توسط لام نئوبار حدود ۱۲۷۵۰۰cell/ml و در ظروف ۵/۱ لیتری با همین شرایط و دوره ۲۹ روزه تراکم سلولی ۴۰۰۰۰۰cell/ml حاصل گردید. در وان های ۱۰۰ لیتری کشت نیمه انبوه هنگامی که تراکم سلولی و اندازه اسپیرولینا مناسب بود برداشت بصورت نیمه مداوم صورت گرفت و توده زنده آن خشک گردید و اسپیرولینای پودری تهیه شد.
رضا قربانی واقعی، علیرضا اسدی ، اکبر پای گذار،
دوره ۵، شماره ۳ - ( پاییز ۱۳۹۲ )
چکیده
کوکلودینیومCochlodinium polykrikoides)) یک دینوفلاژل مضر بوده که با شکوفایی خود در آبهای ساحلی جهان بعنوان یکی از عوامل مرگ و میر ماهیان شناخته شده واز سال ۱۳۸۶ در آبهای خلیج فارس مشاهده شده است.کشت جلبک کوکلودینیوم با استفاده از محیط کشتهای مختلفی شامل f/۲(تغییر یافته)، گیلارد (f/۲-Si)، TMRL، Conway وESMانجام شد. کشت کوکلودینیوم در لولههای آزمایش، ارلنهای ۱۰۰۰-۱۰۰ میلیلیتری و آکواریومهای ۱۶ لیتری (هر یک با ۱۰ لیتر آبگیری) با ۳ تکرار در هر تیمار، در آب باشوری ۳۲ قسمت در هزار، درجه حرارت ۲۵ درجه سانتیگراد،شدت نور ۵۰۰۰ لوکس و ۱۲ ساعت تاریکی و ۱۲ ساعت روشنایی انجام گرفت. با استفاده از محیط کشت گیلارد f/۲ (تغییر یافته)، حداکثر تعداد شمارش شده در تیمارها (میانگین ۳ تکرار در هر تیمار) درلوله آزمایش ۳۲۸۳۰۰۰ سلول در لیتر وبا استفاده از محیط کشت TMRLدر لوله آزمایش ۳۶۸۳۰۰۰ سلول در لیتر بود. با استفاده از محیط کشت گیلارد f/۲ (تغییر یافته)،در ارلن ۲۰۰ میلیلیتری ۶۳۹۳۰۰۰ سلول در لیتر، در ارلن ۵۰۰ میلیلیتری ۲۸۳۳۰۰۰ سلول در لیتر و با استفاده از محیط کشت TMRLدر ارلن ۱۰۰ میلیلیتری ۳۲۰۷۰۰۰ سلول در لیتر، در ارلن ۲۰۰ میلیلیتری ۳۰۴۰۰۰۰ سلول در لیتر، در ارلن ۱۰۰۰ میلی لیتری ۲۳۲۵۰۰۰ سلول در لیترشمارش گردید.فقط محیط کشت گیلارد f/۲ (تغییر یافته) امکان کشت انبوه این گونه را در حد آکواریوم میسر ساخت. کشت کوکلودینیوم با استفاده از محیط کشت TMRL در آکواریوم نتایج مطلوبی را نداشته و فقط در یک آکواریوم از ۳ آکواریوم تراکم تا ۹۱۰۰۰۰ سلول در لیتر رسید. با استفاده از محیط کشت گیلارد f/۲ (تغییر یافته)، میانگین ۳ تکرار در هر تیمار درآکواریوم ۳۶۰۰۰۰۰ سلول در لیتر،و با استفاده از محیط کشت TMRL در آکواریوم ۵۵۰۰۰۰ بوده است. تکثیر کوکلودینیوم با استفاده از محیط کشت های Conway و گیلارد (f/۲-Si) کاملا ناموفق بود. محیط کشت ESM، از اثرات مثبت کمتری برخوردار و فقط در لوله های آزمایش و ارلن های ۱۰۰ میلی لیتری تا حدودی موفق بود. در مجموع میتوان نتیجه گرفت که شکوفایی و کشت انبوه کوکلودینیوم نیازمند شرایط خاص و محیط کشت ویژهای است که فقط با استفاده از محیط کشت گیلارد f/۲ (تغییر یافته) تحقق یافته است.
الهام قیصری، ابراهیم رحیمی، امیر شاکریان، مهدی رئیسی، سهیل امیدوار، فاطمه قربانی، زینب ترکی،
دوره ۶، شماره ۴ - ( زمستان ۱۳۹۳ )
چکیده
پژوهش حاضر بهمنظور بررسی اثر روشهای مختلف پخت (آبپز کردن، بخارپز کردن و سرخ کردن) بر میزان غلظت آرسنیک و جیوه در بافت میگوی سفید هندی انجام گرفت. جهت استخراج و تعیین میزان باقیماندهی آرسنیک و جیوه نمونهها، از روش هضم مرطوب با استفاده از اسپکتروفتومتری جذب اتمی کوره و هیدرید به ترتیب برای اندازهگیری آرسنیک و جیوه استفاده شد. میانگین میزان درصد بازیافت جیوه و آرسنیک در نمونه-های میگو به ترتیب برحسب میکروگرم بر کیلوگرم ۶/۹۰ درصد و ۱۰۲ درصد به دست آمد. میانگین غلظت آرسنیک و جیوه در نمونههای خام میگو برحسب میکروگرم بر کیلوگرم به ترتیب ۰۱/۲۷±۶۷/۲۳۷ و ۸۶/۱۶±۶۷/۱۱۵ به دست آمد. نتایج مطالعه نشان داد میزان غلظت آرسنیک در نمونههای میگوی سرخشده به میزان ۶۶/۶۳±۴۲/۴۵۹ میکروگرم بر کیلوگرم افزایشیافته که ازنظر آزمونهای آماری معنیدار بود (۰۵/۰P<). همچنین غلظت جیوه در نمونههای بخارپز شده، آبپز شده و سرخشده به ترتیب نسبت به نمونه شاهد کاهش یافت. نتایج نشان داد روش سرخ کردن که یکی از متداولترین روشهای طبخ آبزیان در ایران میباشد، روش مطلوبی ازنظر سلامت مصرفکنندگان نیست. همچنین نتایج مطالعه حاضر اهمیت پایش دورهای سطوح جیوه و آرسنیک را در مواد غذایی نشان داد
مهسا ایلخانی، پریسا نجات خواه معنوی، مهناز سادات صادقی، محمد ربانی،
دوره ۱۲، شماره ۴ - ( زمستان ۱۳۹۹ )
چکیده
محیط دریا منبعی غنی از تنوع زیستی و ترکیبات شیمیایی است و بر اساس دانش تنوع زیستی زمین اعتقاد بر این است که بیشترین تنوع زیستی مربوط به موجودات زنده آبهای مناطق استوایی و نیمه استوایی میباشد. هدف از این تحقیق بررسی تنوع گونهای اسفنجهای رده Demospongiae در منطقه عسلویه در اردیبهشت سال ۱۳۹۷ بود. نمونهبرداری با استفاده از کوادرات در سه ایستگاه و هرکدام با سه تکرار در فصل تابستان انجام شد. نمونههای اسفنج پس از نمونهبرداری هضم و شناسایی آنها از طریق اسپیکول انجام شد. بر اساس نتایج این تحقیق ۷ گونه از ۵ جنس از اسفنجهای رده Demospongiae در منطقه موردمطالعه از طریق اسپیکول شناسایی شد. گونههای شناساییشده Chondrilla australiensis، Chondrilla nucula، Haliclona caerulea، Haliclona toxia، Clionaopsis platei، Ircinia sp و Iotrochota sp بودند.
مهناز ربانیها، نصیر نیامیمندی، نیما پورنگ، صباح خورشیدی نرگی، رضا عباس پور نادری، فریدون عوفی،
دوره ۱۲، شماره ۴ - ( زمستان ۱۳۹۹ )
چکیده
گرمایش زمین و تغییر آبوهوا، آبزیان و ذخایر آنها را با اثرگذاری بر رشد و الگوهای زیستی و رفتاری و فعالیتهای فیزیولوژی تحت تأثیر قرار میدهد. چراکه میزان صید در واحد تلاش آبزیان متأثر از عوامل محیطزیست و بهویژه پارامترهای فیزیکی و شیمیایی ازجمله: درجه حرارت، شوری، سرعت و جهت باد، سرعت و جهت جریانهای دریایی قرار دارند. تحقیق حاضر با بهکارگیری دادههای سری زمانی صید بر واحد تلاش صیادی (CPUE) کوسهماهیان به بررسی در خصوص موضوع طرحشده در آبهای دریایی جنوب ایران میپردازد. به این منظور دادهها طی سالهای ۹۷-۱۳۸۶ بهصورت ماهانه در صیدگاههای استانهای جنوبی با دادههای محیطی شامل درجه حرارت سطحی دریا، کلروفیل a و همچنین میزان تبخیر، بارندگی، سرعت باد و درجه حرارت هوا استخراج و با استفاده از انواع روشهای رگرسیون (GLM,GAM)، شبکه عصبی و درخت تصمیم در آبهای خلیجفارس، تنگه هرمز و خلیج عمان موردبررسی قرار گرفت. نتایج تحقیق نشاندهنده کاهش ذخایر کوسهماهیان در آبهای خلیجفارس و خلیج عمان میباشد. در این خصوص دو عامل درجه حرارت هوا و آب در چهار استان ساحلی روند افزایشی داشتهاند. درجه حرارت هوا و درجه حرارت سطحی آب دریا در چهار استان و سرعت باد در آبهای استان بوشهر و تبخیر در آبهای استان سیستان بلوچستان ارتباط معنیداری را با ذخیره کوسهماهیان نشان داد (۰۵/۰p-value<) سرانجام، به نظر میرسد برای حفظ ذخایر کوسهها با توجه به اهمیت زیستی آنها و تأثیرپذیری از عوامل اقلیمی در مدیریت بهرهبرداری نیاز به برنامهریزیهای کنترلی و حفاظتی دقیقتری است تا از شدت اثر تخریبی صید بیشازحد ناشی از فعالیتهای صیادی غیرمجاز و تغییر اقلیم کاسته شود.
عبدالمجید نورایی، پیمان مهستی شتربانی، افشین آخوند زاده بستی، سعید تمدنی جهرمی، مریم طلا،
دوره ۱۴، شماره ۳ - ( پاییز ۱۴۰۱ )
چکیده
این تحقیق باهدف بررسی ترکیبات ضد باکتریایی عصاره آبی و الکلی بهدستآمده از ریز جلبک کلرلا ولگاریس ((Clorella vulgaris بر ماندگاری پودر ماهی انجام گردید. جلبک موردبررسی در طی انجام یک سری روشهای غربالگری (شمارش سلولها با استفاده از لام هموسایتومتر و نیز استفاده از روشهای استاندارد پلیت با استفاده از محیط کشت های ترکیبی) از سواحل خلیجفارس جداسازی شد. به دنبال جداسازی و تشخیص ریز جلبک، کشت ریز جلبک و همچنین شمارش سلولی و درنهایت تهیه توده زیستی ریز جلبک انجام گرفت. در مرحله بعد عصارههای آبی و متانولی از ریز جلبکهای تهیهشده انجام گرفت. برای شمارش کلی باکتریها (سالمونلا، باسیلوس سرئوس، استافیلوکوکوس اورئوس) از روش پورپلیت و از محیط کشت نوترینت آگار استفاده گردید. برای تجزیهوتحلیل دادهها در این تحقیق از نرمافزار آماری SPSS استفاده گردید. نتایج نشان دادند که در هر دو عصاره آبی و الکلی عوامل میکروبی موردمطالعه مانند اشریشیا کلی، سالمونلا، کپک و مخمر و همچنین میزان عوامل شیمیایی موردبررسی در پودر ماهی مانند پراکسید، اسیدهای چرب آزاد، هیستامین و نیتروژن فرار کل (Total Volatile Nitrogen) با افزایش زمان افزایشیافته است. در همین ارتباط نتایج نشان دادند که در عصاره آبی روند تغییرات فراوانی سالمونلا نیز نسبتاً مشابه اشرشیا کولی بوده بهطوریکه با افزایش غلظت فراوانی آن از یکروند نسبتاً کاهشی برخوردار بوده است. بررسی نتایج نشان داد که مابین عوامل میکروبی موردمطالعه در عصاره آبی مانند اشرشیا کولی، سالمونلا، کپک، مخمر و تغییرات مربوط به میزان پراکسید و کل نیتروژن فرار یک همگرایی مثبت و قوی و در ارتباط با میزان هیستامین یک همگرایی مثبت در حد متوسط وجود داشته است؛ که این خود ناشی از اندرکنشهای عوامل میکروبی و اثرگذاری این عوامل بر روی برخی از عوامل شیمیایی موردمطالعه و تأثیرات متقابل آنها بر کیفیت پودر ماهی در عصاره آبی بوده است.