دوره 9، شماره 2 - ( تابستان 1396 )                   جلد 9 شماره 2 صفحات 44-31 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Natural diet of golden mullet (Liza aurata) on the southern coast of the Caspian Sea, in the spring and autumn. 3 2017; 9 (2) :31-44
URL: http://jmb.ahvaz.iau.ir/article-1-565-fa.html
زندآور هدیه، نوروزی مهرنوش. بررسی رژیم غذایی طبیعی ماهی کفال طلایی (Liza aurata) و ارتباط آن با شاخص های زیست سنجی در دو فصل بهار و پاییز. زیست شناسی دریا. 1396; 9 (2) :31-44

URL: http://jmb.ahvaz.iau.ir/article-1-565-fa.html


دانشگاه آزاد اسلامی
چکیده:   (5303 مشاهده)
ماهی کفال طلایی (Liza aurata) یکی از ماهیان اقتصادی دریای خزر است و آگاهی از رژیم غذایی آن در تعیین نقش زیست محیطی  این گونه و درک موقعیت آن در ساختار شبکه غذایی دریای خزر ضروری است. از این رو هدف این مطالعه، بیولوژی تغذیه ماهی کفال طلایی و اولویت رژیم غذایی آن در دو فصل پاییز (دوره تولید مثل) و ابتدای بهار (دوره غیرتولید مثل) سواحل جنوبی دریای خزر بود. همچنین روابط بین شاخص­های زیستی (وزن و طول) و دستگاه گوارش شامل معده و روده مورد بررسی قرار گرفت. به همین منظور نمونه‌برداری از 100 عدد ماهی کفال طلایی از صید پره، در دو فصل بهار و پاییز در 10 ایستگاه (آستارا، تالش، بندر انزلی، رودسر، تنکابن، نوشهر، فریدونکنار، بهشهر، بندر ترکمن، خواجه نفس)، در سواحل جنوبی دریای خزر انجام گردید. نمونه­ها در آزمایشگاه زیست‌سنجی شدند. رابطه رگرسیونی بین طول کل و وزن بدن (ضریب همبستگی 82/0 r =) همبستگی بالایی نشان دادند. با توجه به سطح معناداری بدست آمده (05/0P>) و با توجه به مقدار b از رابطه‌ی رگرسیونی طول-‌وزن، که اختلاف معناداری با عدد 3 ندارد فرمول رشد ایزومتریک به‌دست آمد. بررسی محتوای دستگاه گوارش نشان داد شاخص خالی بودن معده در فصل پاییز و بهار به ترتیب برابر با 28/28±20 و 43/8±4 بود. بر اساس آزمون همبستگی پیرسون رابطه معکوس و معنی­دار بین شاخص­های وزن و طول با شاخص GSI و شدت تغذیه دیده شد، اما هیچ رابطه­ی معنی­داری بین شاخص­های وزن و طول ماهی با محتویات معده و شاخص RLG وجود نداشت. میانگین RLG به طول بدن ماهیان در فصل پاییز و بهار به ترتیب برابر 70/5± 84/4 و 59/0± 95/3 بود که با توجه به مقادیر RLG که بیش از یک و در حد متوسط است، ماهی کفال طلایی همه چیزخوار می­باشد و تمایل زیادی به گیاه‌خواری دارد، این ماهی پرخور و فاقد غذای اصلی است. میزان ترجیح غذایی (FP) در فصل پاییز برای گاماروس (Gammarus) به میزان 25%، سپس مایتیلوس (Mytilus) به میزان 21% و در فصل بهار برای شانه­دار به میزان 46%،  به عنوان آیتم غذای اصلی تشکیل می­دهد، غذاهای فرعی به ترتیب درصد وقوع بالاتر شامل کرم نرئیس (Nereis)، غذای له‌شده، صدف کاردیوم (Cardium)، لارو شیرونومیده (Chironomidae larvae)، جلبک انترومورفا (Entermorpha) و هیدروبیا (Hydrobia) می­باشد که البته میزان وقوع هر یک از آیتم­های مورد تغذیه توسط ماهی کفال طلایی بنا برتغییرات فصلی، میزان دسترسی و شرایط آب و هوایی متغییر محیط در دو فصل بهار و پاییز متفاوت می­باشد. شاخص GSI نشان می­دهد، تغذیه در فصل بهار، مطلوب­تر بوده است و میزان تغذیه در فصل پاییز و دوره تولید مثلی کاهش یافته است. 
 
متن کامل [PDF 1055 kb]   (3334 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: شیلات
دریافت: 1396/6/11 | پذیرش: 1396/6/11 | انتشار: 1396/6/11

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله علمی پژوهشی زیست شناسی دریا می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 All Rights Reserved | Journal of Marine Biology

Designed & Developed by : Yektaweb